Organisasjonsdirektør Nina Føreland retter nå fokus på heltidsstillinger, fortalte hun sykehusstyret i Flekkefjord torsdag. Foto: Reidar Kollstad

— Vi utlyste flere heltidsstillinger, men bare 14 av de rundt 100 som hadde skrevet seg på liste og ønsket heltidsstilling, søkte, opplyser organisasjonsdirektør Nina Føreland ved Sørlandet sykehus.

I mai 2011 lovet hun sykehusstyret å jobbe for å redusere antall ufrivillige deltidsstillinger med 50 prosent.

Gale tall

Den gangen presenterte hun for sykehusstyret en kartlegging som viste at 1200 deltidsansatte jobbet ufrivillig, og at 630 av dem ønsket seg utvidet stilling. Dette viser seg nå å være gale tall.

— En langt grundigere gjennomgang viste at det per april 2012, altså året etter, var 448 i ufrivillig deltid. Dette er langt riktigere tall, sier Føreland.

I løpet av 2012 klarte hun i samarbeid med tillitsvalgte og avdelingene å redusere antallet til 308. Det tallet har ikke endret seg i løpet av 2013. Og med usikkert tallgrunnlag kan hun ikke dokumentere hvor stor reduksjon sykehuset har fått til. Men hun vet at det er noe.

Endre fokus

Nå vil Føreland endre fokus fra de ufrivillige deltidsstillingene, til heltidsstillinger.

— Er dette en erkjennelse av at dere ikke kommer lavere med de tiltakene dere har iverksatt?

— Ja, vi mener vi vil få mer til ved å stimulere de 2231 som jobber frivillig deltid, til å utvide stillingsbrøkene sine, sier hun

Men kravet til de som skal få utvidet stilling, er at de både vil jobbe mer enn hver tredje helg, og på forskjellige avdelinger på sykehuset.

— Dette er en prinsippsak. Det er bare noen få år siden vi fikk avtalefestet rett til å nekte jobbing oftere enn hver tredje helg, sier Ingunn Abildgaard som jobber i 75 prosent stilling.

Hun sier hensynet til sin egen helse, både som privatperson og sykepleier, gjør at hun vil prioritere tid med familie og venner i helgene.

— Det blir jeg også en bedre sykepleier av, sier hun.

Hun er også kritisk til å jobbe på flere avdelinger, fordi hun da vil føle at hun ikke kan jobben godt nok, verken med tanke på nye prosedyrer eller nytt utstyr.

— For å opprettholde kvaliteten på det man gjør, må man gjøre det ofte. Gjør man det sjeldnere blir kvaliteten deretter, sier hun og peker på at det igjen kan gå utover pasientene. Dessuten frykter hun risikoen for at sykefravær øker i en yrkesgruppe som allerede har høyt sykefravær.

Holdninger

— Dette har med holdninger blant kvinner på Sørlandet å gjøre. Jeg tror at om fem-ti år vil langt flere sykepleiere akseptere slike fleksible arbeidstidsordninger enn i dag, sier Føreland.

— Hvorfor stiller sykehuset disse kravene til kvinner som ønsker utvidet stilling?

— Det har med økonomi å gjøre. Si at 10 kvinner på samme avdeling vil øke stillingen sin med 25 prosent, og så har vi nok folk på den avdelingen, da kan vi ikke tilby full stilling på den enheten. Ansatte må arbeide på de avdelingene vi har behov for dem, sier Føreland.

Sykepleieforbundet

Sykepleierforbundet ved Sørlandet sykehus er enig i å fokusere på heltidsstillinger i stedet for ufrivillig deltid.

— Sykehuset må se på andre måter å øke stillingsstørrelsen på, økt grunnbemanning, kombistillinger og eventuelt lengre vakter i helgene, sier Bjørg Synøve Nikolaisen. Hun er både medlem av sykehusstyret og tillitsvalgt for Norsk sykepleierforbund på sykehuset.

Mens forbundet sentralt nekter sine medlemmer å jobbe mer enn hver tredje helg, har Nikolaisen gått med på en frivillig ordning for de som ønsker det. I ordningen ligger også kravet om å jobbe på forskjellige avdelinger.

Dermed har sykehuset kunnet opprette en bemanningsenhet i Arendal der kvinner aksepterer premissene og får utvidede stillinger. Nå skal det samme skje i Kristiansand.