LYNGDAL: – Heldigvis ser det ut som om medarbeideren vår kom fra den dramatiske hendelsen uten alvorlige skader. Fallet må vel sees på som et hendelig uhell, men vi hadde ikke gjort denne jobben dersom det hadde vært snø eller is på bakken i den bratte lia, sier leder Arve Konstali ved Lista jordskifterett i Flekkefjord.

Det var ved 14-tiden torsdag at landmåleren ved jordskifteretten foretok målinger ute i terrenget sammen med to grunneiere på Moi i Kvås i Lyngdal.

Mistet fotfestet

300 meter oppe i en stupbratt li mistet 43-åringen fotfestet og falt og sklei 50 meter nedover skrenten.

43-åringen var ikke istand til å gå ned selv, og terrenget var for ulendt til at han kunne bæres ned.

Derfor ble han heist opp med helikopter, fløyet ned til sletta, plassert i helikopteret og fløyet videre til Sørlandet sykehus i Kristiansand.

– Han sklei nedover på magen, og kom heldigvis med beina først. Da vi kom ned, ville han først prøve å reise seg og komme seg videre på egen hånd. Vi fant det imidlertid tryggest å få tak i hjelp, sier den ene grunneieren som ikke ønsker å ha navnet sitt i avisen.

Slo full alarm

Det ble slått full alarm, og en rekke utrykningskjøretøyer ankom den lille Kvås-bygda nord i Lyngdal. Foruten ambulanse, politi og brann— og redningstjeneste, ble det rekvirert et legehelikopter.

Fra dette ble det firt ned en sele, som den skadde ble flydd ut av det kuperte terrenget med og deretter videre til sykehus.

Det er politibetjent Andreas Liene i Agder politidistrikt avdeling Lister, som er innsatsleder på stedet. Foto: Torbjørn Witzøe

– Det var svært bratt og vanskelig å ta seg fram i området, så det ble derfor valgt å benytte helikopteret, sier politibetjent Andreas Liene som var innsatsleder på ulykkesstedet.To av grunneierne forteller til Fædrelandsvennen at terrenget var bratt og at det var svært glatt i området etter store nedbørsmengder de siste dagene.

Torsdag kveld beskrev sykehuset 43-åringens tilstand som lettere skadet. Han eller familien hans var torsdag kveld ikke interessert i å snakke med Fædrelandsvennen.

– Skor oss godt

Mannen skal ifølge politiet ha vært ved bevissthet da han ble fraktet til sykehus med luftambulansen. Politiet opplyser også at mannen skal ha vært bevisstløs på et tidspunkt før transporten.

Arve Konstali sier de aldri tidligere har opplevd en så dramatisk hendelse ved jordskifteretten, og han er glad for at det ser ut til å ha gått rimelig bra med kollegaen.

– Dette var en helt ordinær utmarksmåling, der terrenget riktig nok var bratt. Vi snakker en del om sikkerhet på jobb, og tar ingen sjanser. I tillegg til å være påpasselig, er det viktig å ha godt og egnet skotøy, sier Arve Konstali.

Må måle overalt

Han sier det kan være forbundet med større fare ved oppmåling i områder uten mobildekning, men at de må gjøre jobben sin uavhengig av terrengets beskaffenhet og om det er mulig å ringe etter hjelp der.

43-åringen hadde bare vært ansatt ved Lista jordskifterett i to måneder, men Arve Konstali mener han fullt ut var innforstått med gjeldende sikkerhetsrutiner.