KRISTIANSAND: — En totalt ustabil mann ødela alt for oss, og det ble en av de verste dagene i mitt liv. I stedet for konsert ble det tur til sykehuset, sier Isabelle Grude.

I sommer var hun og to venner på besøk i Kristiansand for å gå på konserten til idolet David Guetta på Odderøya Live. Grude forteller at hun hadde gledet seg i lang tid, men da de dro fra hytta og inn til byen gikk alt galt. Mens de satt på en benk i sentrum fikk vennene fra Rogaland sitt livs sjokk.

Ble skallet ned

— Plutselig kom en mann bort og slo meg i ansiktet. Like etterpå tok han hardt i skulderen på kameraten min og skallet ham ned. Mannen ble helt vill, og jeg skjønte nesten ikke hva som skjedde. Jeg husker at jeg var skamredd, sier 16-åringen fra Sandnes.

Kameraten fikk hjernerystelse og smerter i hodet etter nedskallingen.

Isabelle Grude opplevde marerittet under Odderøya Live.

— Vi dro derfor til sykehuset, og gikk glipp av konserten vi alle hadde gledet oss til. Det er sykt at en person kan ødelegge så mye, sier Grude.Petter Sandell i Agder politidistrikt bekrefter at voldsmannen var en kjenning av politiet. Saken mot mannen som slo Grude og vennene hennes, skal i retten senere i høst.

Politiet tar tak

Isabelle Grude er ikke den eneste som har opplevd uprovosert vold på byen i helgene. Derfor starter politiet i Kristiansand, sammen med kommunen og utelivsbransjen, et toårig prosjekt som skal redusere fyll og vold i sentrum av Kristiansand.

— Vi skal være aktive og synlige i bybildet i helgene, og kommer til å slå hardt ned på drikking og urinering på offentlig sted. De som gjør det, får bøter. Hovedmålet er å få flere edru mennesker på byen, som igjen vil redusere vold, sier ordenssjef Dag Tallaksen ved Kristiansand politistasjon.

Prosjektet gjør at politiet nå skal aksjonere de neste tre-fire helgene, blant annet for å kartlegge hvor mye fyll det er.

Promillekontroller

— Vi ønsker å ha to helt frivillige promillekontroller i løpet av kvelden, gjerne på samme sted i byen. En før folk går inn på utestedene og en før de skal hjem. Det blir som en trafikkontroll, sier han.

— Etter å ha drukket 3-5 pils vil man få en promille på 0,6-0,7. Allerede da er man tydelig sløv, forteller ordenssjefen. Han håper prosjektet kan ha en oppdragende effekt.

Enhetsleder ved legevakten i Flekkefjord, May Linda Tesaker, mener vold i helgene er en økende trend i Flekkefjord-distriktet.

Mer vold i vest

— Vi ser at det skjer oftere, og det går omtrent ikke en eneste helg uten at vi har skader som følge av vold. Det har vært en økning, men ikke en voldsom utvikling. Det er flere småskader som for eksempel kutt- og slagskader enn tidligere, og veldig ofte har skadene en sammenheng med rus, sier Tesaker.

Legevakten i Mandal opplever også at vold i helgene er utbredt.

— Det er absolutt en del av vår hverdag. Vi får ofte inn mennesker som har vært utsatt for blind vold. Som regel kommer skadene av slag i hoderegionen. Det er vanskelig å si om tendensen er økende eller synkende, sier Kari Engedal ved legevakten.