GRIMSTAD: – De skulle inn i skapet og hente pengene, og da var de helt borte. Det er ingen spor.

Det forteller en slektning av paret i 80-årene som fikk frastjålet sparepengene sine fra eneboligen i Grimstad-området i løpet av våren i år.

Utlover dusør

Paret oppbevarte 400.000 kroner i et skap på soverommet. 26. mai oppdaget de at alt sammen var borte. Fremdeles er pengene søkk vekk.

Familien hadde tirsdag en annonse på trykk i Agderposten. Der utlover de dusør på 10.000 kroner og ti prosent av pengene som kommer til rette.

Familien ønsker opplysninger som fører til oppklaring av saken.

Pengene skal ha forsvunnet mellom mars og mai.

– Det kan gå noen uker mellom hver gang de sjekker om pengene er der, så det er vanskelig å si når det kan ha skjedd. Jeg har ingen idé om hvordan de kan ha blitt stjålet, forteller slektningen som Fædrelandsvennen har snakket med.

Ingen tegn til innbrudd

15. mai var paret borte fra huset hele dagen. Ifølge slektningen var imidlertid alle dører stengt og vinduer lukket, og det var ingen tegn til innbrudd da de kom tilbake.

– De er nøye på slike ting.

Paret har bodd i området i cirka 40 år og hele tiden spart penger på denne måten.

– Jeg vet ikke hvorfor de hadde pengene hjemme, men de likte å spare pengene slik. Nå er det borte. Det er så skrekkelig. De har lært av det nå, forteller slektningen.

Skapet som pengene lå i, skal være gammelt og har tre dører, som alle pleier å være låst. Det står på soverommet, mens nøkkelen oppbevares godt gjemt.

Det var ingenting som tydet på at noen hadde brutt seg inn i det da tyveriet ble oppdaget.

– Jeg anser det som lite sannsynlig at en tilfeldig person ville funnet nøkkelen som hørte til skapet. Da måtte personen i så fall hatt veldig god tid til å lete, sier slektningen.

– Har du noen tanker om hvem det kan ha vært?

– Jeg aner ikke. Har ikke peiling. Det er så rart. Skapet er aldri ulåst, sier slektningen.

Pågrep èn mann

Paret, begge i 80-årene, skal være svært lei seg over det som har skjedd. Begge beskrives som oppegående. De har heller aldri blitt ranet hjemme hos seg selv før.

– Det er fryktelig trist. Vi gikk rett til politiet, men det skjer ingenting. Politiet har notert tipsene, men sier de må ha mer å gå etter. Det er ikke så mye mer de kan gjøre.

Etter at annonsen sto på trykk fikk familien tips om to personer og sa ifra til politiet.

SPESIELL SAK: Fungerende etterforskningsleder i Kristiansand, Hans Petter Sandell, sier slike saker generelt er sjeldne. Foto: Tore-Andre Baardsen

Politibetjent ved Grimstad politistasjon, Steinar Haugnes, mener saken står bom fast.– Politiet gjorde undersøkelser på stedet kort tid etter anmeldelsen, uten at det ble funnet noen spor. Det ble også pågrepet en person ut fra opplysninger politiet mottok på dette tidspunktet, sier Haugnes.

Den pågrepne var en mann i 40-årene fra Grimstad-området.

– Han benektet å ha noe med saken å gjøre og avhørene førte ikke til noen løsning, forteller Haugnes.

Han vil ikke si noe om mannens tilknytning til familien, men opplyser at han skal ha oppholdt seg i huset på et tidspunkt. Han kjenner ikke til at politiet har mottatt nye navn etter at dusøren ble utlovet.

– Ikke vanlig

At såpass store summer stjeles fra private hjem er høyst uvanlig. Haugnes ber folk vise forsiktighet.

– Det er jo lov å ha pengene hjemme så lenge man opplyser om det i selvangivelsen. Men jeg vil ikke anbefale det på noen måte, sier han.

Fungerende etterforskningsleder Hans Petter Sandell ved Kristiansand politistasjon betegner også saken som spesiell.

– Det er ikke vanlig at folk oppbevarer så mye penger hjemme hos seg. Dermed er det også uvanlig at det blir stjålet så store summer fra folks hjem, sier han.