SOL – OG MÅNE? Restene som er funnet tilhører etter all sannsynlighet to ulike individer, begge kvinner. Kraniet på bildet er av Sol, i Oslo befinner det seg også rester av et annet kranium, også det har trolig tilhørt en kvinne. I tillegg et lårbein og et nakkebein, også de fra to individer. Foto: Tore André Baardsen
FRA SØGNE? Kvinnen i midten har fått ansiktet til Sol, slik man tenker seg at hun så ut, basert på en konstruksjon ut fra kraniet. De to kvinnene på hver side er to tilfeldige kvinner fra Søgne. Fylkesarkeolog Ghattas Sayej mener de tre fint kunne vært i slekt med hverandre, men ennå gjenstår å påvise DNA-likhet mellom Sol og nåværende Søgne-beboere. Foto: Tore André Baardsen
BLÅHVALEN: Utstillingen viser også en rekke andre steinalderfunn fra regionen, blant annet denne virvelen, som kan ha tilhørt en blåhval. Den ble funnet i området ved Langenes skole i 1973. Foto: Tore André Baardsen
FEM ÅR: Utstillingen, som består av en rekke montre med i alt 50 gjenstander, samt tre nylagede filmer, blir stående i fem år. Men restene av Sol er så verdifulle at de vil bli erstattet av kopier etter seks måneder. Foto: Tore André Baardsen
FRUEN FRA HAVET: Den 8600 år gamle steinalderkvinnen Sol rommer fortsatt mange hemmeligheter, som forskerne ønsker seg svar på. Helge Bentsen (t.v.) som fant Sol, og fylkesarkeolog Ghattas Sayei (t.h.), ansvarlig for utstillingen, er fulle av beundring for den mystiske kvinnen. Foto: Tore André Baardsen
steinalderutstilling4.jpg Foto: Tore André Baardsen

SØGNE: — Båten lå og sveiv. Da vannet klarnet, så jeg en gjenstand med hull i. Først tenkte jeg det var ei krukke, forteller Helge Bentsen fra Søgne.

2. august 1994 holdt han på å mudre i bukta ved sjøbua i Hummerviga i Søgne. "Krukka" viste seg å være en hodeskalle, tilhørende steinalderkvinnen Sol, det eldste funn av menneskelige rester i Norge som noensinne er oppdaget. I årene etter fant Bentsen flere bein- og kranierester, og siden har forskerne konstatert at levningene stammer fra minst to ulike individer.

Bukta fortsatt fredet

Fredag var Bentsen tilstede da steinalderutstillingen "Soloppgang – De første menneskene på Agder" ble avduket på Søgne Gamle Prestegård. Det er første gang siden 1999 at Sol stilles ut i sin "hjemkommune". Det er med lett blandede følelser Bentsen tar Sol i nærmere øyesyn igjen. - Ting tar tid, ja. Bukta er fortsatt fredet, snart 19 år etter at jeg fant henne. Barna mine kunne hverken vasse eller bade der, sier han.

For bukta er ikke ferdig gjennomsøkt, til tross for at forskerne stadig har en rekke ubesvarte spørsmål om Sol og hennes opprinnelse. Grunnen: Pengemangel til utgravningen. — Jeg forstår at folk kvier seg for å si i fra om funn, kommenterer Bentsen.

Koster en million

Ifølge Magne Haugland fra kultursektoren i Søgne kommune, er penger til å fullføre utgravningen nå bevilget via riksantikvaren. Dermed kan det gå mot oppheving av fredningen. - Så nå håper jeg barnebarna mine kan vasse der om en sommer eller to, sier Bentsen.

Utstillingen, med en prislapp på en million kroner, er et samarbeid mellom Søgne kommune, Vest-Agder fylkeskommune og Kulturhistorisk museum i Oslo. Fylkesarkeolog Ghattas Sayej har arbeidet med utstillingen siden 2008. Her fortelles ikke bare historien om Sol, en rekke andre arkeologiske funn fra regionen er med på å utfylle bildet av den eldre steinalderen. - Hvem var de første menneskene på Agder? Hvor kom de fra, hvordan levde de, hva spiste de og hvordan fanget de maten? Alt dette tar vi sikte på å gi svar på, forteller Sayej.

Med tydelig glimt i øyet viser han et bilde av tre Søgne-jenter, hvor den ene har fått manipulert inn ansiktet til Sol, i et konstruert forsøk på å vise hvordan hun så ut. - Se så like de er hverandre! Hun passer perfekt til å vandre på Tangvall i dag, sier Ghattas Sayei.

Fjernet en tann

Om Sol faktisk har etterkommere i Søgne i dag, er noe forskerne håper å finne ut av. En tann er blitt fjernet fra funnet og skal undersøkes i håp om å gjøre et DNA-funn. Planen er så å ta DNA-prøver av mennesker som lever i Søgne i dag, for å se om det finnes en match. I landsbyen Cheddar i England ble det funnet et 9000 år gammelt menneskeskjelett, og DNA-analyser har påvist en direkte nålevende slektning fra Cheddar-mannen.

Målet med "Soloppgang" er å gi folk ny kunnskap om steinalderen, og håpet er at både voksne og barn ser den sammen.

— Nede ved elva kommer det en lavvo med steinalderaktiviteter, hvor skolebarn kan smake lammelår tilberedt i "steinalderkomfyr", ei kokegrop i jorda, forteller Ghattas Sayei.