KRISTIANSAND: I et brev til Jorunn Wold Tornli avslår barnevernet i Kristiansand å støtte en plass ved Evangeliesenteret for Richard Wold (17).

«Det barnevernstjenesten ønsker er å tilby Richard en plass i godkjent barneverninstitusjon, gjennom Bufetat. Barneverntjenesten ønsker en dialog med Richard og hans familie om hva som er det beste for han ut fra et barnevernfaglig fokus», går det fram av brevet.

Bekymringsmeldingen om Richards rusmisbruk kom i august, og barnevernet skriver at de har tre måneder på å undersøke og konkludere hva som best for ham.

Barnevernet i Kristiansand har ikke fått samtykke fra alle Richard foresatte, og kan derfor bare svare på generelle spørsmål knyttet til hans sak.

— Hvorfor kan dere ikke stille en økonomisk garanti til en plass ved Evangeliesenteret?

— Evangeliesenteret er ingen godkjent behandlingsinstitusjon gjennom vårt system. Vi har et lovverk å forholde oss til, og har da heller ikke noe grunnlag for å vurdere om det er et godt tilbud, sier barnevernleder Tone Kylland til Fædrelandsvennen.

— Hvor lang tid tar det å skaffe en plass på en statlig institusjon?

— Er det stor fare for liv og helse kan vi plassere akutt med tvang. Men vi prøver i det lengste å unngå dette fordi vi som oftest får tildelt plass på St. Hansgården i Kristiansand. Her det er en kjent sak at det til tider har vært rus. Det er heller ingen rusbehandling på denne institusjonen, og ofte akselererer problemutviklingen mens de venter i en akuttinstitusjon. Det er bedre at barna blir plassert direkte på en institusjon som gir behandling.

- Er rus et problem på statlige institusjoner?

— Ingen norske institusjoner kan vel gi en garanti for at de er helt rusfrie. Men det jobbes alt man kan for at man skal redusere rusbruken. Hvis barna kommer inn via et tvangsvedtak, kan institusjonen også ransake og ta urinprøver av vedkommende, sier Tone Kylland.