KRISTIANSAND: Selv om han er sterkt kritisk til Arbeiderpartiets tiltro til dagens foretaksmodell, støtter han likevel en rødgrønn regjering — med et sterkt SV.

— For de som ønsker å redusere markedsmekanismene i helsesektoren og derved styrke vår evne til å prioritere riktig på basis av fag og politikk, er et sterkt SV i en slik regjering det beste som kan skje, skriver han i en kronikk i Fædrelandsvennen.

Privatisering

Friis tar i kronikken et oppgjør både med dagens sykehusmodell og Høyre og Frp som vil åpne opp for private. De vil la pasientene velge fritt mellom offentlige og private, mens staten betaler.

— La oss tenke oss at et privat selskap startet en ortopedisk klinikk her i Agder. Hvor vil de gå for å finne arbeidskraft? De vil gå til Sørlandet sykehus og de vil kunne tilby en jobb der du får bedre lønn og der du slipper å operere kompliserte beinbrudd midt på natta. Det vil svekke små fagmiljøer sterkt.

Han mener konsekvensen av det Høyre og Frp kaller konkurranseutsetting, vil føre til at de private tar lette lidelser, mens det offentlige blir sittende igjen med mer kompleks og tung behandling.

— Vi har sett hvordan det har gått i andre land som England. Der er velferdsstaten helt knekt.

Friis gir Høyre og Frp rett i at private vil kunne redusere køene for noen pasientgrupper. Men han mener køer er noe man må akseptere så lenge helsetjenestene er gratis.

— Det som er viktig, er å gjøre de rette prioriteringene og sette inn ressursene der effekten er best. Folk skal ikke lide mens de står i kø eller få en forverret helsetilstand.

Udemokratisk

Når Friis trekker fram SV og til dels Sp som de beste partiene, er det fordi de er mot både privatisering og dagens foretaksmodell. Men Friis vil heller ikke tilbake til den gamle modellen der fylkespolitikerne styrte, og faller derfor ned på SV.

Han mener det trengs langt mer politisk styring enn i dag, der det er profesjonelle foretak og ikke folkevalgte organer som bestemmer.

— I et spørsmål som lokalsykehusene, er det en beslutning som absolutt burde tas av folkevalgte. Fagmiljøene vil kanskje mene at et sykehus må være av en viss størrelse for å ivareta kvalitet, mens politikerne vil mene at du trenger en nærhet til innbyggerne, sier Friis.

Han mener politikerne har abdisert og kaller helseforetakene styringseliter, løsrevet fra både velgere og fagfolk.

— I spørsmål som lokalsykehus bør avgjørelsen tas av politikere med et visst overordnet perspektiv og med hensyn til faglige råd.

Helsereform

Den store helsereformen fra 2001 innebar også at finansieringen av sykehusene ble forandret. Sykehusene får et direkte tilskudd i tillegg til at de får penger etter hvor mange pasienter de behandler.

— Vi er grundig lei av byråkratiseringen som inntektsstyrt finansiering og målstyring fører med seg. Vi må rapportere en mengde uvesentligheter.

— Men samtidig ble vel effektiviteten bedre?

— Det stemmer. Men det er mulig å sikre det på andre måter. Vi har sett hva det har ført til da vi bygde opp rehabiliteringstilbud i Mandal basert på satsene som var fastsatt. Da de forandret satsene, måtte vi legge ned hele tilbudet.

- Jeg skjønner ikke denne redselen for det private

Høyres førstekandidat i Vest-Agder, Ingunn Foss, er ikke bekymret for at det offentlige helsevesenet vil bli rasert med Frp og Høyre i regjering.

— Jeg tenker først og fremst på alle de som står i kø for å få behandling. Det var 260.000 i kø ved årsskiftet, og målet må være å få så mange som mulig ut av køen og gi en så rask og god behandling som mulig, sier Ingunn Foss.

— Hva synes du om at en overlege på sykehuset så klart støtter SV og kritiserer dere?

— Jeg tenker at i ytringsfrihetens navn må alle få uttrykke sitt politiske syn.

Hun viser til at det er flere hundre tusen som har privat helseforsikring i dag og at det offentlige allerede opplever konkurranse om arbeidskraften.

— Vi skal styrke det offentlige helsevesenet også, og det private skal være et supplement. Jeg skjønner ikke denne redselen for det private, sier Ingunn Foss.

— Er det ikke en fare for at det kun er de lette problemene som blir behandlet i det private, mens de private sitter igjen med de kompliserte?

— Da får du i hvert fall de som er lett å behandle ut av køen. Jeg vet selv om et tilfelle der en pasient måtte vente i Kristiansand og som mener han hadde hatt en annen framtid om han slapp å vente så lenge. Det er ikke viktig om det er privat og offentlig, men at behandlingen skjer så raskt som mulig.