ØVREBØ: — Hva gjør en god nabo?

— Man er seg selv. Siden vi bor i et ganske lite og delvis nyetablert boligfelt, er det viktig å legge merke til naboen, være oppmerksom og hjelpe til der man kan. Som å gi bort juletrær, som det er nok av i skogen min, eller arrangere velkomstgrill hver høst der nabolaget kan samles.

— Hvorfor gjør du dette?

— Den største glede man kan ha, er å gjøre andre glad, det er min leveregel.

Omstilling

— Du har østlandsdialekt. Hvor lenge har du bodd i Øvrebø?

— I 25 år. Jeg giftet meg her oppe. Dialekten er fra Halden.

— Hvordan liker du deg?

— Veldig godt. Men det var en omstilling, for det er jo litt annerledes, både språkmessig og kulturelt. Men etter hvert vokser man inn i miljøet og med miljøet.

— Hva jobbet du med før du ble pensjonist?

— Jeg var i skipsbyggingsindustrien, men lærer de siste tjue årene. Der underviste jeg elever i ungdomsskolen som hadde mekking på timeplanene. Å jobbe med ungdom har alltid ligget mitt hjerte nærmest; ungdom som trenger oppmerksomhet og oppfølging. Det er mange som faller utenfor.

Sosial

— Hvilke andre fritidsinteresser har du?

— Jeg er engasjert i Frivillighetssentralen, tar kjøreturer med eldre og sånn. Og jeg driver med treskjæring, sammen med andre pensjonister. Vi har faste møtedager på "Stua", som vi kaller det. Menn på en dag, damer en annen. Men det er det sosiale som er det viktigste.

— Du er opptatt av det sosiale?

— Det er limet i bygda. Jeg tror det er mange ensomme mennesker, derfor er kommunikasjon viktig.

Antarktis

— Får du tid til å reise noe?

— I de seinere år har det blitt lite reising. Men jeg reiste mye i min ungdom. Jeg er jo gammel hvalfanger og var sju måneder nede i Antarktis i 1963. Det blei med den ene turen, for ungdom var hvalfangst som regel bare én tur. Det var nok. Jeg var ung og ville videre i livet.

— Men du tjente vel godt som hvalfanger?

— Som 17-åring og førstereisgutt i byssa og messa utgjorde grunnhyra 350 kroner måneden. Det var hvalskytterne som var høvdingene, de tjente gode penger. Og rederiene.

— Hva skjedde etter at du gikk i land?

— Jeg reiste til sjøs igjen, på en Wilhelmsen-båt til Australia i nye sju måneder. Så ble det jern og metall på yrkesskolen, senere jobb i verkstedsindustrien, vaktmestertjenester og flere andre spennende jobber.