TETT: Torfinn Jore (t.v) og Kurt Tange Jensen syns folk skal bli flinkere til å kaste søppelet sitt. Her er de omgitt av tre søppelkasser på lekeplassen på Bystranda, et av stedene det forsøples aller mest. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
BEDRE: Skjærgårdstjenesten rydder først og fremst på øyer og holmer, og der er det generelt mindre søppel enn i sentrum. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

KRISTIANSAND: – Vi får tilbakemeldinger på flaskeplukkere som tar ut alt søppelet av søppelkassene og lar det ligge. De siste tre ukene har vi fått klager, forteller Knut Tange Jensen fra Parkvesenet i Kristiansand kommune.

Det er beboere i blokkene ved Nupenparken som har varslet Parkvesenet etter å ha sett hva som foregår, men problemet skal være gjennomgående for hele byen. Ifølge Jensen skjer tømmingen primært om natta eller i morgentimene.

GRILL: Engangsgriller er et stadig tilbakevendende problem, både i byen og på holmene. Slukk og kast, er rådet fra Jan Govert Timenes. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

Som svar på klage fra en beboer i området beskriver han situasjonen som «SVÆRT» frustrerende.

«Til info kan jeg fortelle at vi sliter med diverse personer som i løpet av nattetimene gjennomgår mange søppeldunker på jakt etter tomflasker. De endevender søppelkassene, drar ut søppel som igjen blir liggende på utsiden og dermed forsløpler hele nærområdet».

Større dunker

Park. og Ingeniørvesenet skal nå starte opp en prosess for å gjennomgå hele håndteringen av søppel i Kvadraturen; både rutinene og utstyr. Sammen med Torfinn Jore fra Ingeniørvesenet befarte han strekningen fra Tangen til Gravene torsdag for å finne en løsning på søppelproblemene akkurat her.

– Vi føler egentlig at vi har nok kasser allerede. Det er likevel mye søppel som flyter, og våre ansette forteller om for mye plukking og for lite tømming, sier Jore.

Det er 14 søppelkasser innenfor vårt synsfelt midt på Bystranda. På lekeplassen alene står det tre stykker.

Og flere skal det bli.

– Vi vil sette ut tre-fire større dunker på 660 liter. Disse vil ha fastmontert lokk med en mindre åpning, så det blir vanskeligere å ta ut avfallet, forklarer Jore.

Lar grillen stå

I tillegg skal mange av kassene som allerede står der flyttes til mer strategiske steder.

– De nye dunkene er ment som et strakstiltak. Det er mulig vi tar bort noen av de mindre om de større dunkene gir en god effekt, legger Jensen til.

Mesteparten av forsøplingen skjer når folk koser seg med mat og drikke; og lar avfallet ligge igjen. Engangsgriller er et spesielt stort problem. Bystranda fikk en egen kasse til disse i fjor, men den ble bare tømt en gang.

Kommunen ber generelt folk om bli flinkere til å rydde opp etter seg.

– Når de klarer å ta med seg mat hit, bør de klare å ta med seg søppelet også.