LILLESTRØM: — Jeg ville prøve å ta ned noe stort for å se om vi klarte det, sa den nå 17 år gamle gutten i Nedre Romerike tingrett mandag.

Fra gutterommet i Kristiansand utførte han våren 2012 såkalt DDOS-angrep mot nettsidene bloggsoft.no og blogg.no - Norges største bloggsamfunn. Sidene ble så overbelastet at de måtte stenge for brukerne, og for dette er han tiltalt for grovt skadeverk. Han erkjente straffskyld i retten.

Var ensom

Den arbeidssøkende 17-åringen møtte med sin mor som verge i retten. Han beskrev seg selv som en ensom gutt som stort sett brukte tiden foran datamaskinen.På nettet leste han om hackerne Dotnetfuckers som allerede hadde klart å stenge flere nettsider.

— Det var fullt av artikler i avisen om dem, og jeg tenkte at jeg ville være en av dem, sa gutten i retten.

Via Skype kom han i kontakt med to nå 20 år gamle gutter fra Romerike og Gudbrandsdalen. Sammen klarte de å ramme blogg-sidene ved å angripe fra hver sin datamaskin.

— Jeg tenkte at det var ulovlig, men ikke så ille, sa kristiansanderen i retten.

Omfattende angrep

Tiltalen er mest omfattende for de to andre. De rettet skytset mot kjente offentlige og private nettsider som pst.no, norsk-tipping.no og posten.no.— Retten kan tygge litt på navnet Dotnetfuckers og meningen med ordet. Men det må være lov til å si at det indikerer litt av motivet, sa aktor, Kripos-advokat Erik Moestue, i retten.

Trioen var inspirert av den amerikanske kjendishackeren JoshTheGod (18), og skal ha brukt ham som rådgiver. På nettet kjøpte de fritt tilgjengelige og rimelige dataprogrammer. Disse gjorde dem i stand til å overbelaste de ulike nettsidene slik at de måtte stenge.

Fikk rusopplevelse

Den ene 20-åringen forklarte i retten hvordan han fikk en rusopplevelse ved å klare å stenge nettsiden dnb.no.

— At en gutt fra gutterommet kan ta ned Norges største bank på internett, det ga en rus, sa han.

Etterpå la Dotnetfuckers ut triumferende meldinger på gruppens Twitter-profil. De tenkte ikke på at de samtidig la igjen spor som politiet kunne følge.

Også nettsiden til Språkrådet ble angrepet.

— Vi var ikke noen stor tilhenger av nynorsk, så vi tok ned nettsiden deres, sa 20-åringen fra Gudbrandsdalen i retten.

Moderne «guttestreker»

17-åringen var den som sist ble avslørt. Han sendte Skype-meldinger til en datamaskin som Kripos hadde beslaglagt hos en av de andre tiltalte. Kripos identifiserte seg, og ba gutten ta kontakt. Han trodde først at det var noen som drev gjøn med ham, men meldte seg hos politiet i Kristiansand og ble avhørt.

Hans forsvarer, Gøran Møller Christiansen, mener hans klient står bak moderne «guttestreker». Han stiller spørsmål ved om straffeloven bestemmelser om grovt skadeverk omfatter dataangrep av denne typen.

— Det springende punkt er om den som hindrer tilgang også ubrukeliggjør. Hvor mye må til for at noe skal anses som ubrukelig? Dette er ikke tidligere ført i norsk rett, det er helt nytt, sa Christiansen i retten.

Han sammenliknet angrepet med at en kameratgjeng går sammen og stiller seg foran inngangene til et kjøpesenter så andre mennesker ikke får lov til å handle.

— Det å ta i bruk analogier fra den analoge verden er å ufarliggjøre dette. Jeg er ikke veldig bekymret for at retten vil gå på den, sier aktor Erik Moestue til Fædrelandsvennen.

Strafferammen etter tiltalen er bøter eller fengsel i inntil seks år. Saken avsluttes torsdag.