KRISTIANSAND: – Pasientsikkerheten er svekket ved alvorlige og uventede hendelser, advarer overlege Tor O. Tveit ved anestesi— og intensivavdelingen ved Sørlandet sykehus.

Siden januar i år har avdelingen vært tvunget til å slutte å bruke elektronisk journal og gå tilbake til journal på papir, som så må scannes og legges inn i et annet dataprogram. I løpet av ett år strømmer rundt 10.000 pasienter gjennom anestesi- og intensivavdelingen, og samtlige journaler må scannes.

Negative konsekvenser

— Innføring av papirjournal innebærer tilbakeskritt og negative konsekvenser når det gjelder kvalitet på journalføring/dokumentasjon, pasientsikkerhet, de ansattes arbeidsrutiner, effektivitet, informasjonsflyt, kommunikasjon og virksomhetsstyring, skriver Tveit i et harmdirrende innlegg i tidsskriftet til Norsk Anestesiologisk Forening (NAForum).

I 2001 anskaffet avdelingen dataprogrammet Deio for pasientjournaler. Siden den gang har avdelingen bygget programmet videre ut, tilpasset det og forestått vedlikehold.Betydelige ressurser er investert både i systemutvikling og oppbygging av kompetanse, i følge Tveit.

Ekstra tid: Ett årsverk må brukes bare for å scanne papirdokumentene. Overlege Arthur B. Halvorsen og helsesekretær Anne-Grete Kaspersen forteller om demotiverte og frustrerte ansatte. Foto: Kjartan Bjelland

Ikke mer pengerMen i 2007 bestemt Helse Sør-Øst at det ikke skulle brukes mer penger og utviklingsressurser på Deio, eller andre tilsvarende systemer. Årsaken var at helseregionen heller ville innføre et felles system som skulle gjelde for alle sykehus i Helse Sør-Øst.

Fortsatt ble Deio brukt, siden ikke det kom alternativer. Så skulle et nytt system, som Helse Sør-Øst hadde kjøpt, innføres på Sørlandet sykehus i 2011. Da satte sykehusledelsen foten ned, og stanset innføringen fordi det ble for dyrt.

— Vi fikk ingenting annet i erstatning, og heller ikke lov til å forbedre og utvikle Deio, sier Tveit.

Ubrukelig

Siden systemet ikke ble vedlikeholdt, ble det dårligere og dårligere, og til nyttår var det så ubrukelig og risikabelt at anestesi- og intensivavdelingen stanset bruken av det.

— Da ble vi tvunget tilbake til papirjournal. Dette vakte sterke negative reaksjoner i avdelingen, og har resultert i frustrerte og demotiverte medarbeidere, sier Tveit.

Alt er blitt mer komplisert. Avdelingsoverlege Arthur B. Halvorsen sier avdelingen må bruke nesten ett årsverk bare til scanning. Journalen som skal føres må ligge der den skal, har noen glemt den i et annet rom eller lagt den feil sted, skaper det ekstraproblemer som ikke eksisterer når man kan bruke datamaskin.

Feilføringer

— Det er betydelig flere feilføringer når man gjør det manuelt, og det øker risikoen for mangelfull eller feil behandling, sier Halvorsen.

— Hvor lenge kan dere leve med papirjournal?

— Jo lenger vi må leve med papirjournal, jo mer øker risikoen for pasientsikkerheten, sier Tveit.

Elektronisk journal er også et viktig verktøy for å sikre riktige medisinlister til pasientene, og fortløpende overvåking av for eksempel blodtrykk, puls og andre kroppsfunksjoner mates direkte inn i en elektronisk journal. Det går ikke i papirjournal.

— Etter mange år med et lokalt tilpasset, velfungerende og driftssikkert elektronisk journalsystem blir forskjellen til papirjournal veldig tydelig, sier Tveit.

Papirjournal i to år

Sørlandet sykehus må holde på med papirjournal i halvannet til to år.

Det opplyser fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

— Det utarbeides nå nye kravspesifikasjoner på en forbedret utgave av det nye systemet, og vi vil forhåpentligvis kunne innføre dette om halvannet til to år, sier Engstrand.

Han bekrefter at økonomien gjorde at sykehuset stoppet innføringen av det nye systemet. Mellom 40 og 50 millioner kroner ble prislappen og dette skulle nedbetales i løpet av åtte år.

— Først skulle vi betale sju-åtte millioner per år de tre første og så ned til fire-fem millioner i året i fem år. Med de utfordringene vi har innen kreftbehandling, var det ikke vanskelig å prioritere kreftbehandlingen først, sier Engstrand.

— Dette svekker pasientsikkerheten?

— Vi er bekymret for den, bekrefter Engstrand.