KRISTIANSAND: — Jeg var ute på tur med kona og ungen i skogen ved Dalane i går ettermiddag, og plutselig fikk jeg øye på masse blod i snøen på et jorde, og litt lengre borte lå et dødt rådyr, forteller Raymond Pedersen til fvn.no.

Han gikk bort til rådyret for å ta en nærmere kikk, og da så han at dyrets strupe var bitt over. Blodet i dyrets strupe var ikke koagulert, og han mente derfor at det bare var snakk om timer siden rådyret var blitt drept. Dyret hadde også kloremerker på ryggen.

— Jeg lurte jo fælt på hva som kunne ha skjedd, så jeg ringte til han som er leder for jaktlaget som jeg er med i. Han kom da opp for å ta en titt, forteller han.

Gjettet på gaupe

Med seg hadde han en brosjyre med bilder som viste hva man skulle se etter for å fastslå hva slags rovdyr som hadde vært på ferde.

— Ut i fra bildene i denne brosjyren så det veldig ut som om det var en gaupe som hadde tatt rådyret, men vi er jo ikke eksperter på området. Det hadde jo vært gøy om vi kunne få svar på det, sier Pedersen.

De bestemte seg derfor for å la kadaveret bli liggende, og satte opp et viltkamera.

— Vi håpte jo at gaupe kanskje ville komme tilbake, forklarer han.

«Mikkel Rev»

På bakgrunn av dette bildet er Skåtan i Statens naturoppsyn ganske sikker på at det er en rev som har drept rådyret. Dette på grunn av alt blodet. Foto: Raymond Pedersen

Men dersom han håper å få fanget en gaupe på film, må han nok vente lenge. Ifølge rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn, Jon-Erling Skåtan, er det nemlig et helt annet dyr som har vært på ferde.— Ut i fra bildene så kan jeg med ganske stor sikkerhet slå fast at det her er en rev som har vært på ferde, opplyser han.

Han understreker at han ikke kan være 100 prosent sikker uten å ha flådd dyret for å undersøke bittmerkene.

— Men som man kan se av det ene bildet har det vært en voldsom kamp. Hadde det vært en gaupe som hadde fått tak i strupen til rådyret hadde det gått mye fortere, forklarer han.

Ikke uvanlig

Han viser også til bildet av strupen, der det kan se ut som om at det har vært mye gnaging før strupen ble revet over.

— Også dette er typisk for en rev. Det er ikke uvanlig at en voksen rev kan ta et rådyr, og da gnager de gjerne av hele hodet, sier han.

Han mener derfor at han ville funnet mange små tannmerker dersom han hadde flådd dyret.

Når det gjelder selve kadaveret ligger det der enda.

— Ravner, kråker og reven selv vil nok her sørge for at naturen går sin gang, sier Skåtan.