KRISTIANSAND: — Slik denne saken utvikler seg, vil vi etter hvert få et tiggerforbud, sa ordføreren til bystyret da de folkevalgte diskuterte tigging onsdag kveld.

Han ønsket likevel ikke at Kristiansand skal gå i bresjen for å innføre et slikt forbud i dag:

— Nå er det igangsatt et arbeid omkring Kongens gate skole, og så får vi høste erfaringene derfra, sa ordføreren, som samtidig var krystallklar på at han personlig ikke ønsker tiggere i byen.

— Men jeg ser det ikke hensiktmessig å ta en full repetisjon av tiggerdebatten nå, sa han, med henvisning til at H, Frp og Pp havnet i mindretall da formannskapet vedtok å tilby nødovernatting.

Frisk debatt

Det ble frisk debatt, men ingen realitetsbehandling av følgende interpellasjon fra Vidar Kleppe:

"Den nye Høyre og Frp-regjeringen vil åpne for at kommunene selv kan innføre et forbud mot tigging i lokale politivedtekter - dette for å bekjempe menneskehandel og annen organisert kriminalitet. Vil ordføreren sette denne saken på den politiske dagsorden for å kunne innføre et forbud mot tigging i Kristiansand.?"

Bystyret avslo med 34 (H, Frp, Pp, KrF, V) mot 18 (Ap, Dem, MDG, SV og Rødt) stemmer å realitetsbehandle saken.

Det blir ikke forbud mot tigging i Kristiansand, i alle fall i denne omgang. Foto: ARKIV

Kritikk av ordføreren— Vi kan gjerne realitetsbehandle denne saken, for vi er mot et slikt forbud kommunalt og lokalt, også her i byen, sa Mette Gundersen (Ap), som rettet sterk kritikk mot Grundekjøn:

— Vi forventer at en borgermester, vår øverste tillitsvalgte skal kunne lede oss på rett vei, men i denne saken har ordføreren vært med på å skape mer frykt enn det som er nødvendig. Sånn burde det ikke være, sa hun.

Også Eva Kvelland (V) tok et oppgjør med retorikken i den siste tidens tiggerdebatt.

— Kvaliteten på et samfunn måles etter måten vi tar vare på de svakeste. Vi hadde aldri akseptert at rusmisbrukere eller bostedsløse hadde blitt omtalt som rotter og kjeltringer, sa hun og rettet en takk til de to tidligere ordførerne som nylig gikk ut med kritikk mot vendingen debatten har tatt i Kristiansand.

Hets på Facebook

Frps Sissel Andersen viste til den enda grovere retorikken som nå florerer på Facebook, blant annet på siden "Få tiggerne vekk fra Kristiansand" som nå har over 3500 "likes".

— Når vi tillater tigging, selv om det er på grunn av nød og fattigdom, så tillater vi også at hatet blir større og større, sa hun, og fortsatte:

— Folk føler seg ikke vel her i byen lenger. Derfor oppsøker de private sentre der de kan gå og handle i fred. Det store flertallet vil ikke ha noe av tiggingen, og som folkevalgte er det vår oppgave å følge flertallet, sa hun.

Venstres Dag Vige kom med følgende utfordring til byens befolkning:

- Gå bort til en tigger, sett deg på huk, og spør hvordan det står til. Det kan bety mye, mye mer enn en 50-tapp.

Og Jannike Arnesen (Ap) avsluttet debatten med følgende ord:

— Skaper vi menneskeverd, skaper vi fred.