KRISTIANSAND: Arnulf Andersen er leder av utdanningsforbundet og Unios streikeleder i Kristiansand. 1040 medlemmer er per torsdag i streik innenfor kommunesektoren. Gudrun Lundal er leder av Fagforbundet og streikeleder for rundt 870 ansatte innenfor samme sektor. De styrer de største streikegruppene under årets streik i kommunal sektor.

— Det går i ett i 16–17 timer i døgnet, og når jeg først får lagt meg nedpå litt, ringer telefonen, sier Lundal. Hun har snart vært i streik i en uke. Arnulf Andersen kom først på banen tirsdag, men merker at det går i ett.

God streikevilje

— Streikeviljen er på topp, sier de samstemt. Medlemmene er ikke fornøyd med årets lønnsforhandlinger og kravet til mer lønn, rett til fulltid og fast arbeid og bedre betalt for ugunstig arbeidstid står sentralt.

— Det koster å lønne folk, sier Andersen og Lundal nikker enig.

— Vi er villige til å streike så lenge som nødvendig, og det er ingen grunn til å gi seg før vi har fått gjennomslag for våre krav.

Gir energi

— Det er mye jobb, mye forarbeid og vi lokalt er jo en brikke i det store spillet. Men når vi onsdag opplever 1500 medlemmer på streikemøte i Tresse så gir det energi, sier Andersen. Også Lundal og Fagforbundet hadde tog og streikemøte onsdag. Rundt 1500 medlemmer fra hele Sørlandet hadde møtt fram for å markere sin motstand mot kommunesektorens tilbud i forhandlingene. Det blir 3000 til sammen det.

Unio og Andersen kom først med i streiken her lokalt i Kristiansand tirsdag, og er foreløpig inne i sin første fase.

— Streikeviljen er svært stor, folk stiller opp som vakter, ingen kommer med noe negativt og vi er godt i gang, sier Andersen.

De opplever også blant befolkningen at de får mange gode tilbakemeldinger.

— Jeg sto selv streikevakt en kveld og opplevde stort sett at folk ga oss mye støtte, sier Lundal.