ARENDAL: — Sykehusdirektøren har tidligere sagt at det ikke er aktuelt å ansette flere leger ved barneavdelingen i Arendal. Derfor kan det virke rart at man nå skal utrede om det enten skal ansettes flere leger eller om barnepasienter skal overføres til Kristiansand på kveld- og nattestid. Det kan jo virke som om direktøren allerede har bestemt seg, sier Egil Hagen, foretakstillitsvalgt for Overlegeforeningen ved Sørlandet sykehus.

Torsdag møtte sykehusledelsen ved Sørlandet sykehus ansatte, politikere og pårørende i Arendal til et allmøte, for å diskutere barneavdelingens vaktsystem. I ni måneder har barneseksjonen i Arendal hatt lege i hjemmevakt fra klokka 20.00 på kveldstid til klokka åtte neste dag, samt i helgene etter klokka 15-16. Det har blitt spart ressurser, ved ikke å ha akuttberedskap for barn ved sykehuset.

- Stor belastning

— Legene var i utgangspunktet skeptiske til ordningen. Nå viser det seg at leger i hjemmevakt rykker ut i snitt tre-fire timer i på hver vakt. Dette er såpass mye at det i stedet for denne ordningen bør være barnelege på sykehuset døgnet rundt, mener Hagen.

Alternativet er at akuttinnleggelser for barn i Arendal legges til Kristiansand, for å avlaste leger i hjemmeturnus. Ei arbeidsgruppe blir nå satt sammen for utrede ulike alternativer.

Vil ha likeverdig tilbud

Camilla Dunsæd er styreleder ved Sørlandet sykehus. Hun sier at ledelsen og de tillitsvalgte skal utrede saken de neste tre månedene.

— Ledelsen har ikke tatt stilling til hva som er den beste løsningen. Vi har mange kloke hoder som kan finne en god løsning på utfordringene med at legene har så stor arbeidsbelastning i hjemmevakten, sier Dunsæd.

— For meg er det viktig at alle barn, både på sykehuset i Arendal, Kristiansand og Flekkefjord, får et likeverdig tilbud, påpeker styrelederen.