SIRDAL: – Vi mener framgangsmåten som SAE Vind benyttet for å få kommunestyret i Kvinesdal til å si ja til Kvinesheia vindpark og nå sist Havgul for å selge Tonstad vindpark til politikerne i Sirdal, er uakseptabel. Slike gavepakker påvirker folkevalgte til å si ja. For Sirdals tilfelle er det snakk om kompensasjoner verdt over 24 millioner kroner, sier fylkessekretær Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder.

I et klagebrev til Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) trekker Naturvernforbundet spesielt fram at Tonstad vindkraftverk tilbyr kommunen 6 millioner kroner i tilskudd til å videreutvikle Feed Skiarena, 15 millioner kroner til et infosenter for fornybar energi og 3 millioner til gang- og sykkelveier. Dersom SAE Vind får bygge og realiserer vindkraftverket på Kvinesheia, har selskapet lovet å bruke opp til 17 millioner kroner på veier, kaianlegg og sykkelstier i Kvinesdal.

Fylkessekretær Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder mener flere av "gavene" fra vindkraftselskapet ikke kan defineres som nødvendig infrastruktur for å realisere utbyggingen. Foto: Uleberg, Odd Inge
Ordfører Jonny Liland stemte selv imot det planlagte vindkraftverket i Sirdal, men forstår likevel ikke kritikken fra Naturvernforbundet.

Jussprofessor Jan Fridhjof Bern ved Universitetet i Bergen har som en parallell uttalt til NRK at et tilbud fra et vindkraftselskap om å bygge nye lysløyper med varmestue som avbøtende tiltak for et vindkraftprosjekt i Sogn og Fjordane er i gråsona for hva som er lovlig.

Tilbakeviser kritikken

– Jeg synes kritikken fra Naturvernforbundet er uryddig. Vi har hele tiden hatt løpende kontakt med jurister i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar (LVK), som har forsikret oss om at tilbudet fra utbygger er innenfor lovverk og gjeldende praksis, sier ordfører Jonny Liland. Han presiserer at han tilhørte mindretallet i kommunestyret som stemte imot den planlagte vindkraftutbyggingen som i all hovedsak er lokalisert i Sirdal kommune, på heiene sørøst for kommunesenteret Tonstad.

Ordføreren i Sirdal sier at når det gjelder støtte til skianlegget som Naturvernforbundet viser til, så har kommunen bedt utbygger plassere anleggsbrakkene på Feed slik at idrettslaget kan overta disse i etterkant.

– Bygging av gangveier er relevant. Det vil kunne oppstå trafikkfarlige situasjoner med økt anleggstrafikk og transport av store vindmøllekonstruksjoner gjennom Tonstad sentrum, mener Jonny Liland.

Prosjektleder Helge Toft for Tonstad vindpark mener det bare er rett og rimelig at lokalsamfunn får en kompensasjon, og viser til at dette er helt normal praksis i bransjen.

Frykter smitteeffekt

Peder Johan Pedersen spør seg om en nå kan risikere at grunneiere for eksempel betaler for lekeapparater i kommunale barnehager mot at de får bygge i LNF-områder eller lignende.

Helge Toft synes sammenligningen er dårlig, og viser til at det er Norges vassdrags og energidirektorat som er konsesjonsmyndighet for kraftutbygginger.

– Å sammenligne bygging av et par hytter med store industriprosjekter til flere milliarder kroner, blir litt rart, sier han.