BERGEN: Forrige gang Suzanne Svanevik la ut en YouTube-video fikk den over 16 millioner klikk. Flere lot seg imponere over styrken til den da 17 år gamle jenten.

Det er ett år siden nå, Svanevik er nettopp fylt 18 år — og har lagt ut en ny video.

— Det er helt sykt hvor mye oppmerksomhet jeg fikk rundt den forrige videoen, jeg er veldig spent hvordan responsen på denne blir, sier Svanevik.

Hun tør ikke håpe på for mye.

— Nei, det er vel gjerne en sånn "once in a lifetime-greie" å få så mange klikk.

Får en del kommentarer

Et år eldre enn på forrige video, og mye sterkere - viser hun nok en gang hva hun står for. Slikt blir det kommentarer av.

— En får jo mye dritt når en stikker seg litt frem, men jeg velger å ikke tenke så mye på det. Det er mye sjalusi og misunnelse, men det skal jeg klare å komme meg gjennom.

— Hvordan takler du det da?

— Det er klart at noen kommentarer stikker litt, men jeg prøver å fokusere på alle de positive tilbakemeldingene jeg får. Det er mange som henvender seg direkte til meg med fine kommentarer, det er hovedsaklig anonyme kommentarer på nett som er stygge. Men det er vel bare sånn som hører med, det er sånn det er, sier hun reflektert.

Turnet tidligere

Svanevik drev med turn da hun var yngre, og allerede som 15-åring startet hun med crossfit.

— Jeg har likt å trene hele livet, og i denen treningsformen merket jeg at jeg klarte meg godt, sier hun.

— Det er imponerende at hun klarer å løfte det dobbelte av sin egen kroppsvekt i mange av øvelsene. Dette forsterkes av at hun er jente og er ung, sier treningsekspert Even Rotevatn.

Han er ansvarlig redaktør for trening.no, og er imponert over Svanevik.

— Få (eller ingen?) i Norge vil klare å gjenta dette, tror han.

Nå planlegger 18-åringen å starte eget treningsstudio, Bergen Performance Center, sammen med broren Morten. De har et lokale de vurderer, men har ikke helt bestemt seg enda.

Svanevik går ikke lenger på skole, og ønsker å prioritere trening.

— Jeg ønsker å utdanne meg til personlig trener, og så vil jeg ha en del crossfit-timer i det nye treningsstudioet. Det er ikke så mange kvinner som er crossfit-trenere. I alle fall ikke i Bergen.

— Dette er jo mer enn en livsstil for meg, og det er jo fantastisk å kunne ha sin egen hobby som jobb, sier hun.

Mye viljestyrke

Den unge kvinnen får enkelte øvelser og løft tyngre enn henne selv, til å se lekende lett ut.

— Jeg har trent og øvd mye. Jeg går inn i en boble der jeg tenker at jeg skal klare det. Det handler om viljestyrke og disiplin, sier hun.

Bergenseren forteller at hun har økt gradvis, og at hun trener en blanding av styrketrening, utholdenhetstrening og crossfit. På styrkebiten varierer hun mellom få repetisjoner med tunge vekter - og på flere repetisjoner med litt lettere vekter.

— Variasjon er viktig, og så må man gjøre funksjonelle øvelser.

— Passer crossfit for alle?

— Ja, for man kan ta det ned til sitt eget nivå.

Hun trener to ganger om dagen seks dager i uken.

— Jeg har alltid en fridag i uken, og da rekker jeg stort sett å få restituert meg skikkelig.

Trener ikke av estetiske grunner

Selv sier hun at hun aldri har trent av estetiske årsaker.

— For meg har det alltid handlet om prestasjonene, det andre blir ren bonus. Jeg har ikke trent for å få den fineste eller best trente kroppen, men fokusert på å bli sterkere, mer utholdende og smidigere. Jeg tror det kan være lurt for mange å tenke mer på prestasjonene enn å få en flatere mage og synligere muskler. Det blir fort veldig negativt.

— Hva sier foreldrene dine til disse videoene?

— De er veldig imponert.

Suzanne Svanevik er blitt ett år eldre og enda sterkere. Foto: Privat