KRISTIANSAND : — Det er en tydelig dreining mot at flere vil ha det mest mulig vedlikeholdsfritt på hytta, sier sivilarkitekt Janicke Jebsen Vinje.

Men den erfarne sivilarkitekten presiserer at området hytta skal bygges i, og stedets reguleringsplaner oftest er avgjørende.

— Selv om det er populært med hytter med kledning som gråner, er det for eksempel en del hyttefelt hvor det er regulert inn at alle hyttene skal være helt mørke. Kjerneved av furu blir jo ikke helt svart, så da bør man kanskje velge en mørkfarget royalimpregnert kleding. Den er ikke helt vedlikeholdsfri, og bør nok males etter en 10 års tid for å se pen ut, sier hun.

Sivilarkitekten, som har tegnet en rekke hytter de siste årene, råder folk som ønsker en jevn gråning av kjerneved eller andre forholdsvis vedlikeholdsfrie materialer, om å bruke jernvitrol.

— Hvis ikke man gjør det vil hytta raskt få en ujevn gråfarge. Er det store takutstikk vil fargen under bli helt annerledes enn fargen lenger nede på veggen.

Men jernvitrol kan forårsake rustflekker.

— Man kan risikere at det renner rust som lager flekker på skifer eller terrasse under. Det kan være lurt å få materialene innsatt med jernvitrol fra fabrikken, og kanskje vente litt med å legge terrasse rundt, til det har rent fra seg.

Hun tror trenden med nærmest vedlikeholdsfrie materialer vil fortsette.

— Absolutt, men husk at slik kledning ikke passer på alle hytter og i alle miljøer. Og vi tegner fortsatt hytter med smårutet vinduer som skal hvitmales. Omgivelsene bør tas hensyn til når man velger hva slags stil man bygger i, avslutter Janicke Jebsen Vinje.