KRISTIANSAND: – Dette ser veldig farlig ut. Det er skummelt. Hvis det hadde vært glatt her, så kunne det medført et fall, sier Roger Federici, inspektør ved Karuss skole i Vågsbygd.

– SKUMMELT: Roger Federici, inspektør ved Karuss skole i Vågsbygd, synes det er skummelt at ungdom risikerer liv og helse på å balansere på kanten av skoletaket på Karuss skole. Denne uka balanserte to ungdommer på ventilene i bakgrunnen. Foto: Tormod Flem Vegge

– Vi ønsker ikke at noen skal drive med slik aktivitet. Jeg advarer sterkt mot dette, understreker han.

Åtte-ti meter til bakken

Denne uka klatret to ungdommer opp på taket til Karuss skole. I minst en halv time gjorde de akrobatiske øvelser på taket. Blant annet hoppet, rullet og balanserte de på lufteventiler plassert på kanten av taket. På baksiden av ventilene er det en fallhøyde på åtte-ti meter rett ned i bakken. Episoden skjedde ved 19-tiden mandag.

– Jeg vet ikke hvem disse ungdommene er. De ser ut til å være i 12–15-årsalderen. Jeg ser at den ene filmer den andre. Dette er trolig såkalt Jackass-virksomhet, som handler om å søke etter spenning. Guttene gjør stunt og tøffer seg for hverandre, sier Federici, som ikke kan si om ungdommene er elever ved skolen.

– Vanskelig å sikre seg mot

– Har dere hatt problemer med at noen klatrer opp på taket tidligere?

– Det har vært elever på taket før, men det er vanskelig å sikre seg mot dette. Taket tåler ikke så mye enkelte steder, så man kan skade taket ved å bevege seg rundt. Det viktigste å påpeke her er imidlertid den faren ungdommene utsetter seg for, sier inspektøren.

Federici forteller at skolen har strenge regler i forhold til å ta seg opp på taket.

– Hvis elevene, for eksempel, sparker en ball opp på taket, får de ikke hente den selv. Da må det tas kontakt med en voksen, forteller han.

Inspektøren understreker at skolen generelt forsøker å inspirere elever som søker spenning til å delta i organiserte aktiviteter.

– Dette kan være klatring, trial, amerikansk fotball og så videre, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Guttene balanserte på kanten av taket på Karuss skole.

– Ulovlig

Terje Karlsen, leder for eieravdelingen ved Kristiansand eiendom, sier at det er en ulovlig handling å ta seg opp på tak på andres eiendom.

– Det er en god del skoler som har flate tak, og vi har tidvis hatt problemer med ungdom som tar seg opp på tak. Hvis dette skulle blitt hindret, så måtte man ha gjerdet inne takene. Det sier seg selv at vi som byggeier ikke kan ta ansvar for dette. Det kan sammenliknes med at Statens vegvesen ikke kan ta ansvar for at noen balanserer på rekkeverket på Lundsbroa, sier Karlsen.

– Hva tenker du om at ungdom driver farlig lek på et skoletak?

– De må ta ansvar for egne handlinger. Hvis dette er mindreårige, så kan det også ligge et foreldreansvar her, sier Karlsen, som forteller at ungdom også har bedrevet rent hærverk på skoletakene, som å sparke i stykker ventiler og liknende.