FAKSIMILE: Fædrelandsvennen omtalte velforeningenes motstand og underskriftslister da byutviklingsstyret 22. mars vedtok å utsette saken.
KARUSS: Denne brakkeriggen på Karuss har drøyt 50 plasser sentralt i Vågsbygd. Foto: Reidar Kollstad
LUMBER: Det drives barnehage på tredje året i disse brakkene med totalt 80 plasser på Lumber. Foto: Reidar Kollstad
VOIE RINGVEI: Om lag 30 plasser er det i disse brakkene i Voiebyen. De opphører om det blir en ny stor barnehage. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Torsdag kommer den betente utbyggingen tilbake til byutviklingsstyret, etter at de utsatte den for én måned siden.

— Jeg kan se at det er kjekt med en åpen plass hvor man kan kjøre modellfly eller kaste spyd. Men barnehageplasser er tross alt viktigere, det er ikke særlig attraktivt å flytte til Vågsbygd hvis barnehagen ligger i Voie, sier Gudrun Svensson, daglig leder for Vågsbygd Fus barnehage, med brakker på Karuss og i Voiebyen.

— Beliggenheten her er helt perfekt for å drive barnehage, med kort vei til Kjosdalen, Bragdøya, bibliotek og samfunnshus ved Vågsbygd senter, uttaler daglig leder Solfrid Berg ved Lumber Fus barnehage.

De har ansvar for 160 barn i brakker, med dispensasjon fra ulike lover og regler. Uten en løsning kan det bli kroken på døra fra høsten.

Frykter underdekning

Barnehageeieren, Trygge Barnehager, vil anlegge Sørlandets første idrettsbarnehage på Vågsbygds tradisjonsrike idrettsplass. Den blir i så fall byen største, med 12 avdelinger og opptil 250 barn.

Men politikerne påla administrasjonen å sjekke alternativer, blant annet kommunens eiendom Voie 17. Det skjedde etter at velforeningene i området hadde samlet inn 2700 underskrifter mot utbyggingen av «den eneste store, flate plassen vi har som barn og unge kan ha glede av fremover», som de uttalte til Fædrelandsvennen.

Men administrasjonen ser ingen annen løsning. Å sende barn fra Midtre Vågsbygd til Voie er uheldig. Og Åsane skole, som har vært i diskusjonen, er fredet fram til 2013. — Vi er nokså tydelige på at Vågsbygd idrettsplass er barnehagefaglig best, dessuten dekker den behovet der behovet er, sier seniorrådgiver Svein Tore Kvernes i oppvekstdirektørens stab.

De mener en etablering på eiendommen Voie 17 nå vil føre til overdekning i Voie, og underdekning på 121 plasser i Midtre Vågsbygd.

- Vågsbygd er vanskelig

— Men finnes ikke flere alternativer i bydelen?

— Vi brukte mye tid på å sondere da vi i 2009 og 2010 trengte midlertidige plasser for å skaffe lovpålagt, full barnehagedekning. Men Midtre Vågsbygd er vanskelig, derfor startet vi en prosess med idrettsplassen. Hvis den stopper nå, blir det komplisert, svarer Kvernes, og legger til:

— Vi kunne bygd smått flere steder, men det er ikke den retningen vi ønsker. I forhold til driftsmessige og pedagogiske hensyn er det ønskelig med større enheter.

Han sier kommunen ikke er pålagt å skaffe barnehageplass nær barnets hjem, men sier det er et klart mål å begrense biltrafikken i Ytre Vågsbygd, og ikke påføre barnefamilier unødig hastverk om morgenen.

— Bor du på Slettheia og skal levere i Voie, kan du legge til en halvtime i kjøring, påpeker Gudrun Svensson.

Idrettssjefen støtter planene, fordi utbygger bekoster oppgradering av den forfalne idrettsplassen til en verdi av 12-14 millioner kroner: Ny kunstgressbane i full størrelse med flomlys, 110 meters løpebane med tartandekke, hoppgrop, kastfelt og kombinert garderobebygg/lager.

400-metersbanen går imidlertid fløyten, også spyd og diskos må heretter utøves på nyopprustede Kristiansand Stadion.

Kulturstyret vedtok reguleringsplanen for barnehagen sist onsdag, med fem mot fire stemmer. Høyre og Frp stemte for – Ap, KrF og Rødt imot.