Samme førsteklassingen, men to litt forskjellige bilder. Moren til Eline Holter Andreassen reagerte da hun fikk bildet (til høyre) i posten. Såret på haken fra et stygt fall var blir retusjert. Foto: Atelier Klingwall , med tillatelse.

— Jeg fikk bildene. For å være helt ærlig så så jeg det ikke med en gang. Det var da jeg skulle sette bilder inn i ramme at jeg studerte det nøyere. Skrubbsåret på haken til Eline var blitt borte, sier Lise Holter Andreassen fra Brumunddal.

- Jeg liker ungene mine slik de er til enhver tid

Rundt to- tre uker før bildet ble tatt, hadde datteren Eline (6) vært så uheldig å falle ned fra et tre og fått seg et kraftig skrubbsår på haken.

— Hele oppstarten hennes på skolen ble litt preget av hendelsen, for hun slo seg skikkelig. Hun måtte være hjemme fra skolen flere dager, så her i huset var vi mest opptatt av at det ikke lenger gjorde vondt, så fikk det heller være at hun hadde rød underleppe og et stygt sår. Jeg liker ungene mine slik

Eline og mamma Lise Holter Andreassen stusset over de første bildene de fikk hjemsendt fra skolefotografen - såret på haken var retusjert bort. Foto: Privat

de er til enhver tid. Derfor ble jeg kraftig provosert da jeg så at fotografen hadde retusjert bildene og fjernet skrubbsåret, sier hun.

Holter Andreassen tok kontakt med skolefotografen, Atelièr Klingwall. Hun ble fortalt at de hadde prøvd å få kontakt med henne for å spørre.

— Det kan godt være de har forsøkt å ringe meg. Jeg reagerer likevel på at de tok seg til rette og retusjerte uten at de hadde mitt samtykke til det, sier hun.

Har du opplevd noe lignende? Send oss en epost!

Signaler

Fotografen la seg helt flat og originale bilder der skrubbsårene er på er blitt sendt til familien. Fotografen fortalte også at de har lange lister fra skoler og barnehagene over ting som skal retusjeres.

- Jeg synes det er forferdelig at vi er kommet dit at skolefotografer tilbyr som en standardtjeneste å retusjere. Vi skal ikke fotoshoppe barna våre, hva slags signaler sender vi ikke til dem da? Dette er jo noe ungene får med seg, de får tanker om at de ikke er bra nok som de er, spør hun.

Det er heller ikke første gang dette skjer familien. I vår tok storebror på 13 skolebilder, da ringte de moren og spurte om det var ok at de fjernet noe uren hud og kviser.

— Det tok litt tid før jeg klarte å svare: «Nei, takk det er slik sønnen min ser ut nå», forteller hun.

Får svært få klager

— Jeg prøvde å få tak i Holter Andreassen på telefon, men lyktes ikke. Dessverre retusjerte jeg bort såret, produserte bildet og sendte det. Jeg har snakket med henne her i etterkant, og vi legger oss helt flate. Bare for å ha sagt det med en gang, vi er veldig forsiktig med retusjering hos oss. Det er svært få klager vi har fått vedrørende retusjering uten foreldres samtykke, sier Gunn Ness, i Atelièr Klingwall på Hamar

Hvert år fotograferer Atelièr Klingwall hundrevis av barn, klagene de får er fra foreldre som reagerer når de ikke har fjernet skrubbsår og lignende.

— Det er blitt veldig mange bilder som vi har måttet produsere på nytt fordi vi ikke har retusjert. Så praksisen nå er at vi ringer på forhånd og spør, sier hun.

- Ser denne morens synspunkt

Atelièr Klingwall ser imidlertid det delikate ved retusjering, også bare det å ringe til foreldre for å forhøre seg om kvisen på konfirmanten eller skrubbsåret på barnet skal bort, er ikke bare lett.

— Det er veldig vanskelig, vi insinuerer jo samtidig et problem. Det er kun kviser og skrubbsår vi demper dersom foreldre vil det, aldri noe annet. Dette er ikke noe man er født med, men mange konfirmanter vil kanskje ikke like bildet av seg som viser kviser. Også skrubbsår er forbigående, det er tilfeldig at barnet ditt hadde det akkurat da fotograferingen skulle finne sted, eller at barnehagebarnet ikke fikk pusset nesen sin før bildet, slik at man ser tydelig snørr, sier Ness, men legger til:

— Samtidig jeg ser tydelig denne morens synspunkt, at et skrubbsår er en del av hverdagen. Jeg tror som mor at jeg selv også ville beholdt det skrubbsåret der, men en ting er hva man synes selv, en annen ting er praksisen vi har begynt med på bakgrunn av erfaringer med foreldres ønsker.