ARENDAL: Dermed må helsepersonell og pårørende se på at 31-åringen sulter seg til døde, dersom de ikke lykkes i overtale henne til å spise.

Bestemmer selv

— En bredt sammensatt gruppe har kommet frem til at hennes selvbestemmelsesrett veier tyngst, sier fagdirektør Per Engstrand ved Sørlandet sykehus.

De behandlende legene fikk rådet direkte i møtet på sykehuset i Arendal mandag. De vil dermed ikke starte med tvangsmating av den 31 år gamle kvinnen som ikke har spist på tre uker.

Dette til tross for at ektemannen hennes har bedt legene gripe inn fordi han frykter for hennes liv. De to har et tre år gammelt barn sammen.

Enstemmig råd

— Dette betyr at hun får lov til å sulte seg til døde?

— Ja. Forutsatt at hun er samtykkekompetent, så får hun stå løpet ut. Dette har et enstemmig råd kommet frem til, sier Engstrand. Alle, fra de behandlende legene via avdelingsleder til sykehusledelsen, synes det er et vanskelig dilemma. Pasienters rett til å nekte å ta til seg næring er eksplisitt nevnt i paragraf 4.9 i Pasientrettighetsloven. Likevel valgte avdelingsleder ved medisinsk avdeling, Gunnar Hall Skavoll å be fagdirektør Engstrand om å kalle inn klinisk-etisk komité.

— Dette er en stor og vanskelig sak. Derfor har vi bestilt råd, sa Gunnar Hall Skavoll like før møtet.

Dilemma

Komiteens dilemma var som følger: Skal den 31 år gamle palestineren, som også er ektefelle og mor, få lov til å sulte så lenge at hun dør. Loven sier i klartekst at dette er en ukrenkelig rett kvinnen har. Blant annet hensynet til barnet og kvinnens psykiske tilstand kunne spilt inn. Dette har imidlertid ikke veid tungt nok i forhold til hennes rett til å ta egne valg.

— Til syvende og sist er det hun som må bestemme. Sett i forhold til slik loven er, synes jeg det er riktig konklusjon. Likevel skal både leger og pårørende forsøker å overtale henne til å ta til seg næring, sier Per Engstrand.

Hvor lenge kvinnen er våken nok til å høre på overtalelsene er helt uvisst. Om hun går inn i koma må i utgangspunktet legene følge avgjørelsen hun tok da hun var våken.

Imot etikken

Selv om Engstrand synes komiteen ga riktig råd, mener han loven er på kollisjonskurs med legeetikken.

— Som leger er vi lært opp til å redde liv. Da er det ikke greit å se på noen nekte å ta til seg næring, sier Engstrand.

I etikkomiteen som møttes mandag, satt førsteamanuensis fra Universitetet i Agders institutt for religion og filosofi Terje Mesel, overlege Olav Søvik og overlege Pål Friis. De rådførte seg i tillegg med sykehusjurist Inge Bakken, to behandlende leger, ekspertise fra psykiatrien og avdelingslederen for medisinsk avdeling, Gunnar Hall Skavoll.

Utvist

Den 31 år gamle kvinnen startet sultestreiken for tre uker siden fordi hun, ektemannen Bassam Hamad og deres tre år gamle sønn er nektet asyl i Norge.

— Hun er sikker på at det er farlig for oss i Gaza, der vi kommer fra. Hun mener at det er bedre å dø her i Norge enn at vi mister hverandre i Palestina, sier ektefellen.