KRISTIANSAND: — Hyppigste årsak til spredning av syfilis er menn som har sex med menn, sier kommunelege Dagfinn Haarr .

Han får kopi av alle meldinger om syfilis-diagnose i Kristiansand kommune. Fram til for to år siden var det ett eller to tilfeller i året i Agder-fylkene, og før årtusenskiftet opplevde både Sørlandet og Norge årevis uten ett eneste tilfelle.

dagfinn haarr 5.jpg

Men statistikken msis, som er det offisielle sykdomsårsakregisteret, går det fram at det i Aust-Agder ble registrert et tilfelle av syfilis i 2010 og tre i 2011.I Vest-Agder ble det registrert fem syfilis-rammede i 2010 og like mange i 2011. Dessuten er det kommet enda et tilfelle allerede til nå i år.

Ved Folkehelseinstituttet opplyses det overfor Fædrelandsvennen at endelig statistikk for fjoråret legges fram om et par uker. Da vil etter alle solemerker antallet syfilistilfeller øke. Årsaken er at en del leger somler med å sende inn rapporter.

Haarr sier den største økningen i antall syfilistilfeller er i Oslo. I 2005 ble det registrert 17 tilfeller, mens det i fjor ble registrert minst 75. På landbasis har det økt fra 24 i 2005 til 130 i fjor.

I tillegg til homoseksuelle er innvandrere og asylsøkere blant syfilisrammede. Men de registreres som regel med latente, ikke utbrutt sykdom.