Hva blir den første Agder-saken du går i gang med hvis du kommer på Stortinget?

— Å sikre at det vi har fått til i Nasjonal Transportplan, kommer inn i budsjettene. Jeg vil ta personlig ansvar for at vi får en sørnorsk toglobby på Stortinget. Rogaland, Telemark og Agderfylkene må samarbeide for sammenkobling av Sørlandsbanen og Vestfoldbanen.

Er det et problem at kvinner på Agder ikke er mer yrkesaktive?

— Ja, fordi arbeidslivet taper på det. Med flere deltakende kvinner, ville vi fått større mangfold. Mange kvinner kunne fått et stort sosialt utbytte av å jobbe mer. Til syvende og sist er det den enkeltes valg, men vi som samfunn må kunne oppfordre til større yrkesdeltakelse.

Hvor god standard trenger vi egentlig på E 39 mellom Kristiansand og Stavanger?

— Vi skal planlegge alt som firefelts, og det vi skal bygge fra Kristiansand til Vigeland skal ha fire felt. Så får tiden vise.

Er det noen velferdsordninger som er for gode?

— Jeg vil de samme pengene mer målrettet. Det er ikke sosialt rimelig at en familie med innekt på over én million kroner skal ha like mye i barnetrygd som ei alenemor med 300.000 kroner i inntekt. Jeg vil ikke kutte ordninger, men omfordele.

Er det for lite eller passelig med kristendom i skolen i dag?

— Passelig. Vi har funnet gode kompromisser. Hvis kristne vil ha mer kristent samfunn, så må de gå ut og overbevise folk. Det skal være stor plass for tro og livssyn i det offentlige rom, men institusjonene våre må være åpne for flere livssyn.

I hvilke tilfeller er private løsninger de beste?

— Det er når det ikke bare er penger som er motivet, men når det også følger ekte engasjement og et varmt hjerte med. Ideelle organisasjoner, som Bymisjonen, driver de aller beste tilbud vi har.

Hvem er ditt største politiske forbilde?

— Vaclav Havel, som ble den første president i det frie Tsjekkoslovakia Han sa: Politikk trenger ikke være det muliges kunst, men også det umuliges kunst: å forbedre seg selv og verden.

Hva gruer du deg mest til hvis du kommer på Stortinget?

— I grunnen ingenting. Gleder meg, og håper jeg får muligheten. Jeg kjenner Stortinget godt fra tiden som statssekretær under Lars Sponheim.