FLEKKEFJORD: — Når det er avdekket systemsvikt, er det da riktig å sende pasienter til operasjoner i Arendal?

Det spurte styremedlem Kirsten Huser Leschbrandt under behandlingen av tarmkreftskandalen ved Sørlandet sykehus i Flekkefjord torsdag.

Fagdirektør Per Engstrand tok en full gjennomgang av saken, og foreslo på vegne av direktøren at all tarmkreftkirurgi skal flyttes til Kristiansand. I et møte med tillitsvalgte onsdag ble det presisert at mindre kompliserte gastrokirurgiske operasjoner skal overføres til Arendal. Det dreier seg om 80-90 i året.

Huser Leschbrandts skepsis ble delt av ansatterepresentant Frode Gallefoss. Han foreslo at det ikke skal overføres noen pasienter til Arendal før fylkesmannens tilsynsrapport foreligger om noen uker. Og bare dersom den konkluderer med at det ikke lenger er systemsvikt i Arendal, skal pasienter overføres.

LYTTER: Under behandlingen av tarmkreftsaken fulgte direktør Jan-Roger Olsen (t.h.), styreleder Camilla Dunsæd og styresekretær Kåre Smith Heggland med. Foto: Steinar vindsland

For den siste dramatiske utviklingen i saken viser at pasienter kan ha dødd og fått livsfarlige komplikasjoner etter tarmkreftkirurgi Arendal. Dermed har det ikke bare vært dårlig håndverk med sying, men en generell systemsvikt, framholdt fagdirektøren torsdag.Dermed er det oppnådd enighet i fagmiljøet at alle tarmkreftoperasjoner skal stanses i Arendal og overføres til Kristiansand. Dette var det rådet avdelingsleder for Senter for kreftbehandling, Svein Mjåland, ga allerede i februar.

Klinikksjef Geir Bøhler fikk ordet og sa at det neppe blir så mange overføringer til Arendal. Ikke minst fordi ventelistene nå er lengre i Arendal enn i Kristiansand.

— Vårt mål er først og fremst å utnytte totalkapasiteten ved sykehuset, sa Bøhler.

Leschbrandt utdypet med at hun er glad styret nå fatter vedtak om å overføre operasjonene til Kristiansand:

— Det synes jeg var på høy tid, jeg føler vi skulle tatt dette grepet tidligere. Varsling må tas som temasak i styret og få det forankret at varslere blir godt ivaretatt. I denne saken er jeg mest bekymret for pasienten, sier Huser Leschbrandt.

Geir Noraberg fra Arendal, som også er tillitsvalgt, syntes dette hadde gått litt fort, selv om han var enig i sak. Dessuten fryktet han at dette skal bli en permanent ordning.

— Jeg håper dette vedtaket kan omgjøres og operasjonene tilbakeføres dersom vi får rettet på systemsvikten og forbedret kvaliteten i Arendal, sa Noraberg.

Styremedlem Lars E. Hanssen mente det var et dårlig signal til befolkningen å skulle vente på fylkesmannens tilsynsrapport med å overføre ukompliserte operasjoner til Arendal.

— Sykehuset må selv sørge for at det er kvalitet på tjenestene, vi kan ikke spørre fylkesmannen, sa Hanssen.

Dette var direktør Jan-Roger Olsen helt enig i. Og styret samlet seg om en formulering som innebærer at sykehuset skal følge spesielt med på komplikasjoner etter både tarmkreftoperasjonene og gastrokirurgiske inngrep.