KRISTIANSAND: Onsdag skriver Fædrelandsvennen om mannen fra Agder som gikk på en saftig aksjebløff og investerte mellom åtte og ni millioner kroner i aksjer som ikke finnes.

Han har fortvilt bedt politiet om hjelp til å få igjen pengene.

Ifølge Europol ligger nordmenn helt på topp når det gjelder hvem som blir utsatt for slik investeringssvindel.

— For hver svenske som blir lurt, er det ti nordmenn som blir lurt, sier Anne Dybo, rådgiver i Økokrim.

FORTVILTE OFRE: Rådgiver i Økokrim, Anne Dybo, blir kontaktet av norske menn som har tapt flere millioner kroner på falske aksjer. Foto: Lasse Lerdahl

— Hvorfor er det slik?

— Vi har jo mer penger enn andre. Det gjør nok at svindlerne henvender seg hit.

— Nordmenn er kanskje også mer naive og godtroende?

— Vi er godtroende. Men samdtidig har vi også en del penger – som vi gjerne vil ha flere av. Dette handler om grådighet.

Én kvinne i løpet av 16 år

Dybo forteller at de som lar seg lure, er menn som ikke kan så mye om aksjehandel. Det kan være en tannlege eller en lærer.

— Nå har jeg jobbet i 16 år her og kjenner bare til én kvinne som er lurt, sier Anne Dybo.

— Hvorfor?

— Nå er ikke jeg ekspert på slikt, men det henger vel sammen med at menn tar mer sjanser enn kvinner.

Noen få er i 30-40-årene, men flertallet av de som biter på svindlernes agn er menn i 50-60-årene.

Flere hundre millioner kroner

Så langt denne uken har Dybo blitt kontaktet av fem norske menn som har tapt store beløp.

— De siste årene har svindlerne har blitt ekstremt pågående. Vi ser at det er ufattelig mange som blir lurt nå, sier hun.

Dybo anslår at norske menn hvert år loppes for flere hundre millioner kroner av frekke aksjesvindlere. I snitt svindles hver for to millioner kroner.

"Telefonsalg" fra Østen

Tidligere var det USA og Europa. De siste par årene har de fleste henvendelsene kommet fra Østen: Hong Kong, Malaysia og Japan.

Internasjonalt brukes betegnelsen "Boiler Room Fraud". Det viser til at det ringes opp fra et rom der man sitter med lister over hvem man skal kontakte.

Svindlerne har gjerne utskrifter fra Brønnøysundsregisteret og ringer folk som har enkeltmannsforetak.

De kommer med forslag til kjøp av aksjer – som er falske – og lokker med stor gevinst.

— Norske menn sender pengene sine til folk man overhodet ikke kjenner. De har fått stor tillit til dem fordi dette er folk som er gode til å snakke for seg. De blir kompiser og planlegger å besøke hverandre, sier Dybo.

Blir truet av selgerne

Men Dybo snakker også med menn som etter hvert opplever å bli truet.

— Bedragerne fremstiller det som om de har lånt kjøperne penger til å handle flere aksjer. Man klarer ikke å betale gjelden og blir truet, gjerne med at man skal bli oppsøkt i Norge, sier Dybo.

Resultatet blir at man låner penger på kredittkortene sine og av venner og bekjente.

— Hvis du sier ja til dette, er du fanget i noe du ikke kommer deg ut av. Når de kontakter oss i Økokrim, er det ofte for seint, og de må selge hus og hjem, sier Dybo.

Bedragerne bruker ofte det som kalles "De fem flaggs teori". De jobber i land én, har kunder i land to, produkter i land tre, mottar betaling i land fire og bor i land fem.

— Pengene kan bli flyttet til ti forskjellige land gjennom én dag. Det gjør disse sakene ekstremt vanskelig å etterforske, sier Anne Dybo i Økokrim.

Advarer mot selskaper

For å tilby salg av finansielle tjenester i Norge, kreves en tillatelse fra Finanstilsynet. I 2012 ble det publisert 28 advarsler på tilsynet nettsider mot foretak som ikke hadde en slik tillatelse.

I tillegg ble det publisert 537 advarsler på bakgrunn av meldinger fra utenlandske tilsynsmyndigheter.

— Svært ofte er dette foretak som driver med svindel. Personer som overfører penger til foretakene, må ofte anse pengene som tapt, sier Henrik Rådal, førstekonsulent i Finanstilsynet.

Anslagsvis får han og kollegene 100 henvendelser i året fra folk som er blitt svindlet. Det er ikke uvanlig at det dreier seg om summer på titalls millioner hvert år.

Har du lidd økonomisk tap som følge av investeringsbedrageri, anbefaler Finanstilsynet at du anmelder forholdet.

Tap på aksjer kan gi rett på fradrag i likningen, uavhengig av om selskapet er norsk eller utenlandsk