— Når leger i Arendal sier at sykehusdirektøren må bygge et nytt sykehus på fylkesgrensa for å legge konfliktene mellom de to sykehusene til side, mener jeg de ikke er i stand til å se hva som er det beste for samfunnet, sa direktør Jan Roger Olsen ved Sørlandet sykehus da han snakket med helsepolitikere i Kristiansand torsdag ettermiddag.

Tydelig

I svært tydelige ordelag gjorde direktøren det klart at et nytt sykehus i størrelsesorden 6-8 milliarder ligger utenfor rammene av hva som er mulig å få til.

— Vi kan ikke bruke disse pengene fordi vi ikke klarer å samarbeide over fylkesgrensa. Det gjør ikke denne direktøren. Det er ikke mer enn 70 kilometer mellom de to sykehusene, men kulturforskjellen mellom Arendal og Kristiansand er vår største utfordring for tiden, sa Olsen til politikerne.

Moderne

Direktøren sier at det er investert rundt en milliard kroner ved sykehuset i Arendal og 300 millioner i Flekkefjord de siste årene. Han mener Sørlandet sykehus har noen av de beste sykehusfasilitetene innen Helse Sørøst. Da Fædrelandsvennen ber Olsen utdype hva han frykter, peker han mot fremtiden.

— Vi må finne løsninger på tvers av geografi for å møte fremtidens utfordringer. Vi lager større avdelinger for å bevare kompetansen ved sykehuset. Det er krefter som ønsker at dette skal reverseres. Enkelte har gitt uttrykk for at de ønsker en stedlig ledelse ved hvert sykehus. For meg blir det helt feil. Vi står overfor en kjempeutfordring med å møte de behovene som kommer. Hvis ikke vi klarer dette, vil vi miste funksjoner som vi har i dag, sier Olsen.

Fly i lufta

Sykehusdirektøren er opptatt av å oppgradere det eksisterende tilbudet. Han la ikke skjul på at han mente fylkespolitikerne i Vest-Agder hadde forsømt å sette av penger til oppgradering av sykehuset etter at det sto ferdig i 1992. Nå er det et stort etterslep på utstyrssiden ved sykehuset i Kristiansand.

— Her har vi en utfordring. Det er som å bytte motor på et fly som er i lufta, sier Olsen.

Tynt befolket

Sykehusdirektøren understreker at Agderfylkene i utgangspunktet er for tynt befolket til å ha den kompetansen sykehuset i har i dag. Rundt 300.000 mennesker sogner i dag til Sørlandet sykehus. Studier mener befolkningstallet bør opp mot en halv million for å drive et effektivt helseforetak.

— Vi er avhengig av å ha en viss frekvens på en del operasjoner for å holde på og utvikle kompetansen ved sykehuset. Dersom vi reverserer utviklingen og bryter behandlingen ned på mindre avdelinger, vil vi miste deler av det tilbudet vi har, sier Olsen.