KRISTIANSAND: Vedtaket om utestengelse kom så sent som 13. mars, to måneder før høydepunktet for russen.

— Politiet ville stenge alle russebilene ute fra borgertoget. Vi synes vi strakk oss langt da vi tillot 15 biler, sier leder Helge Refsnes i 17. mai-komiteen i Kristiansand.

Det er rundt 40 russebiler i Kristiansand i år, melder NRK Sørlandet.

Snakket ikke med russen

Refsnes innrømmer at verken han eller komiteen har snakket med russen i det hele tatt under saksbehandlingen.

— Vi har hatt korrespondansen med politiet. 24. januar anbefalte de å stenge ute alle russebilene. 23. februar bestemte vi oss for å gå imot politiets anbefaling, og 13. mars bestemte vi oss for at maksimalt 15 russebiler fikk være med. Det er jo tross alt et folketog. Det er jo mange av dem som også er kapable til å gå på beina, sier Refsnes.

Han vet ikke hva russen gjør for noe galt— Politiet sier de ikke overholder avtaler om sikkerhetsbestemmelser. Du får høre med politiet hva det gjelder. Det er sikkerhetsregler. Vi ønsker ikke a det skal skje noe galt, sier Refsnes.

Første gangen

Det er første gang 17. mai-komiteen stenger ute russebilene.

— Vi får ikke sjansen til å vise at vi kan være bedre enn fjorårets russ og faktisk følge reglene. Jeg synes vi bør få sjansen til å vise fram alle bilene våre, som vi faktisk har jobbet med i ett år, sier russepresident Jakob Emil Tønnesen ved Kristiansand Katedralskole Gimle til NRK Sørlandet.

Seksjonsleder Dag Tallaksen ved ordensavdelingen ved Kristiansand politistasjon sier russen har ødelagt for seg selv de senere år.— Vi har kommet med gjentatte innskjerpelser år etter år for å holde orden i toget. Men grensene blir overtrådt hvert år, for russen tar ikke hensyn. De tenker bare på i år, og mener ikke de har noe med neste år å gjøre, sier Tallaksen til NRK Sørlandet.