ENDRINGER OG TOMME HULL: Oversikten over en enkelt dag ved poliklinikken på Sørlandet sykehus Kristiansand forteller om mange endringer og pasienter som ikke møter til utredning. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — De fleste som takker nei til operasjonen de har fått tildelt på sommeren, ønsker fortsatt å stå på venteliste, men da helst høst, vinter eller vår, sier Geir Bøhler, avdelingsoverlege ved kirurgisk avdeling ved Sørlandet sykehus.

Passer ikke

Pasientene Bøhler snakker om lider gjerne av plager som åreknuter, brokk og hemoroider. Dette er pasienter som allerede er utredet og som har fått tildelt operasjonstid.

— Mange ringer og sier det ikke passer å bli operert på sommerstid. Andre unnlater bare å møte opp. Vi bruker ganske mye tid på å forsøke å kalle inn folk som står lenger nede på listen, men på sommeren sliter vi rett og slett med å få folk til å komme, sier Bøhler.

Lengre lister

Mange av pasientene som ikke ønsker å opereres på sommeren, ønsker likevel å stå på venteliste for å få gjennomført operasjonen.

— Det viser at de ønsker operasjonen, men de ønsker ikke å gjennomføre den i sommermånedene. Vi er i en sone hvor vi behandler tilstander mer enn sykdommer. Jeg kan jo tenke at disse pasientene ikke er så mye plaget av det de skal operere, sier Bøhler.

— Hva tenker du om det?

— Hvis en først setter seg på en slik operasjonsliste, mener jeg at folk bør la seg operere på det tidspunktet de får tildelt. Det er nå en gang slik at dersom noen unnlater å stille til operasjon, blir køen lengre. Når det gjelder åreknuter, har vi for eksempel 120 pasienter som venter på å bli operert akkurat nå. Det er veldig uheldig at pasienter som har behov for operasjoner blir skjøvet lenger ut i køen, sier avdelingsoverlegen.

Dyr bemanning

Ved siden av køene som skapes, betyr tomme operasjonssaler offentlige penger ut av vinduet. Et fult bemannet operasjonsteam er ikke billig.

— Det er jo satt av tid til disse inngrepene. Vi er jo på jobb. Anestesileger, kirurger, sykepleiere og annet helsepersonell som skal bistå under selve operasjonen, blir stående uvirksomme. Selv om vi har lavere bemanning på sommeren, har vi satt av resurser til å ta oss av de planlagte, sier Bøhler.

Enda verre

Avdelingsoverlegen sier problemet, om mulig, er enda verre når det gjelder poliklinikken. Dette er avdelingen hvor pasienter kommer for å få plagene sine vurdert.

— De siste fem årene har antall vurderinger ved poliklinikken økt fra 12.900 i 2006 til 19.000 i 2011. Noe av årsaken er nok at vi har nedjustert hva folk skal behandles for.

— Se her, sier overlegen og tar fram timeoversikten for en tilfeldig valgt dag ved poliklinikken.

— Mange av timene er enten booket, om eller så møter ikke pasienter. Når pasienter ikke gidder stille til vurdering engang, må vi sette spørsmålstegn ved behovet, sier Bøhler. Dette systemet skal vi ideelt sett utnytte så effektivt som mulig. Det er egentlig litt irriterende for oss når folk ikke møter opp, sier overlegen.