KRISTIANSAND: Den 49 år gamle kristiansanderen ble i februar 2010 dømt til fire års ubetinget fengsel for å ha lurt forskjellige personer og firmaer for langt over ti millioner kroner. Han ble prøveløslatt i fjor med en resttid på et år og 122 dager.

Ikke lenge etter løslatelsen startet han igjen med bedragerier. En mann fra distriktet har betalt til sammen 740.000 kroner som forskudd på en bil som 49-åringen skulle skaffe. Bilen er ikke levert og pengene er brukt opp. 49-åringen har erkjent bedrageriet. Han ble varetektsfengslet for en drøy måned siden.

Lurte banken

Den tiltalte bodde i USA i perioden fra 1988 til 2000. Deretter flyttet han til Norge og levde en periode på sosialstønad. Etter at han flyttet hjem lurte han Skandiabanken til å gi ham flere lån ved å bruke falske regnskaper og lønnsslipper fra USA, som viste at han tidvis hadde en månedslønn på opp mot en million. Skandiabanken innvilget lån eller lån, som senere ble misligholdt.

49-åringen ble første gang dømt for bilsvindel i 1998 i Tyskland. Da fikk han to års betinget fengsel.

I perioden fra februar 2001 til mai 2002 klarte han å lure Skandabanken en rekke ganger for beløp på flere hundre tusen kroner. I februar 2005 ble han dømt til ubetinget fengsel i et år og ti måneder.

Han fortsatte nærmest umiddelbart etter denne dommen å drive økonomiske kriminalitet. Fem år senere, i februar 2010, ble han dømt for å ha svindlet til seg 10,2 millioner kroner fra enkeltpersoner, norske, og utenlandske selskaper.

Etter prøveløslatelsen i fjor, startet han igjen "formidling" av biler. Nå er altså en person fralurt 750.000 kroner.

Evner ikke å avstå

"Siktedes straffehistorikk sett i sammenheng med at siktelsen gjelder et alvorlig straffbart forhold begått i prøvetiden etter en lang fengselsstraff, tilsier at siktede ikke har evnet å avstå fra straffbare handlinger, og vilkåret for kvalifisert gjentakelsesfare anses dermed å foreligge". Det skriver dommerfullmektig Ingulf Nordahl i fengslingskjennelsen fra midten av juli.

"Retten finner også at det er grunn til å frykte at siktede vil unndra seg straffeforfølgingen dersom han løslates. Han driver sin næringsvirksomhet hovedsaklig i utlandet, siden han er fradømt retten til å drive næringsvirksomhet i Norge på ubestemt tid. Han har familie i Norge, herunder små barn og gamle syke foreldre. Han har i avhør og i retten gitt uttrykk for at han til tross for dette har oppholdt seg i utlandet over lang tid hvor han også disponerer leilighet", skriver tingretten.

Da 49-åringen var i retten i februar 2010, kom en 32 år gammel bilkjøper fra Sør-Korea ens ærende til Kristiansand for å vitne i straffesaken mot "bilselgeren". Mannen fra Sør-Korea bestilte sju biler av 49-åringen og forhåndsbetalte over sju millioner. Han har fortsatt ikke fått noen biler, og tapte over sju millioner.

Etterforskningen av det siste tilfelle av bilsvindel er snart ferdig, og en ny straffesak venter 49-åringen.