KOS: Kristen Gislefoss er ofte hjemme i Vennesla. Det er lett å forstå hvorfor. Mamma Arnhild er god med kakene og kaffien. Foto: Tore André Baardsen
DUOEN: To av Sørlandets største kjendiser samlet til fellesbilde. Hennes Majestet og hennes ridder, Kristen Gislefoss. Foto: Tore André Baardsen

VENNESLA: — For en ære. Så moro, sier statsmeteorologen, mens mor Arnhild på 88 serverer fyrstekake, sjokoladekake og kokt kaffe.

Det var i 1990 Kristen Gislefoss ble kjendis. Da meldte han været på fjernsyn for første gang. Siden har han vært den personifiserte værguden fra Sørlandet og en av landsdelens store profiler og markedsførere.

— Sommeren har vært usedvanlig fin i år. Tre uker uten regn er spesielt, og det fortsetter jo bare, sier statsmeteorologen.

Ringer om alt

Få vet hvor mye rart en meteorolog kommer borti. Folk ringer dem om alt mulig.

— Vi prøver å yte service. Folk ringer og spør om når de bør grille, eller om de kan sitte ute under 50-årslaget uten partytelt. En sjelden gang får vi også kjeft for å melde for fint vær, forteller Gislefoss

Han forteller om en fra Ålesund som har sendt brev i årevis. Han skjeller meteorologene ut for at de gir Østlandet og Sørlandet mye finere vær enn Møre.

Mor Arnhild (88) mener Kristen måtte bli meteorolog.

— Han he vore hekta på veret sia før han konne snakke. Som liten gutt måtte jeg løfte ham opp til utetermometeret. Hvis ikke ble han sint, forteller hun, mens sønnen myser og humrer ved siden av og synes mest det blir mye.

VÆRSTASJON: Kristen Gislefoss har en slik hjemme i Bærum, men har også bygget en på taket til mamma Arnhild hjemme i Vennesla Foto: Tore André Baardsen

Værstasjon på taket

— Se på taget, sier han.

På morens hustak står en komplett værstasjon. Den måler både temperatur, nedbør, vind og fukt. Inne kan mor følge med via digitalt display. Men det gjør hun ikke. Hun tar været som det kommer, heller.

— Jeg har en mer avansert værstasjon på taket hjemme i Bærum. Den måler til og med solstråling, forteller Kristen, som forteller at han kommer til å holde på dialekten så godt han kan.

— Hver gang noen kjefter på den eller ikke forstår blir jeg bare enda breiere venndøl, sier han.

Varmere by

Den nyslåtte ridderen har også en liten nyhet på tampen. Det kan bli varmere i Kristiansand fremover.

— Hvis kommunen vil, kan det komme en ny værstasjon på Grim eller Odderøya. Vi trenger en i byen i forbindelse med måling av luftkvaliteten. Og da kan fort konsekvensen bli høyere temperaturer fra Kristiansand. Kjevik er kald på grunn av solgangsbrisen. Det er ofte mye varmere inne i byen, sier ridder Gislefoss.

Hennes Majestet har fulgt med på samtalen, og sier lite. For henne kan det gjerne snø. Hun drar direkte fra ridder-sermonien i Vennesla til havets dyp. Sankthans neste år er hun tilbake.