TRONDHEIM: Vegdirektør Olav Søfteland ber Samferdselsdepartementet ta et initiativ overfor Justisdepartementet for å få satt i gang et lovarbeid som gjør det mulig å gjennomføre en forsøksordning.

– Særlig når yngre bilførere uten tidligere kriminelt rulleblad overtrer veitrafikkloven på grunn av for høy fart, kan det være relevant å reise spørsmål om bruk av fengselsstraff er det optimale virkemidlet for å hindre gjentakelser. Det kan være grunn til å vurdere om bruk av samfunnsstraff i slike tilfeller kan være et bedre alternativ, både for den personen det gjelder, og fordi det generelt er mangel på fengselsstraffen, skriver Søfteland i et brev til Samferdselsdepartementet.

Bakgrunnen for henvendelsen er blant annet at Statens vegvesen Region nord og Kriminalomsorgen i 2004 utarbeidet programmet «Trafikk og fart», der tanken var at bilførere i alderen 18-30 år skulle kunne idømmes samfunnsstraff for grove fartsovertredelser.

Dette programmet ble stanset av Riksadvokaten, fordi samfunnsstraff etter dagens lovgiving ikke kan erstatte ubetinget fengsel for personer over 18 år.