LYNGDAL: Ordfører Margit Brøvig (H) i Farsund registrerer at næringslivet vil ha storkommune fordi det er upraktisk å forholde seg til kommunegrenser. Hun mener hun som politiker i tillegg må ta hensyn til sine innbyggeres følelser og identitet.

Rådgiver Tage Båtsvik i Asplan Viak deltok i går på møte i Listerrådet, der han presenterte den delen av Kommunestrukturprosjektet på Agder som har vurdert en nærmere tilknytning mellom kommunene Farsund, Flekkefjord, Hægebostad, Kvinesdal, Lyngdal og Sirdal.

— Tiden er ikke moden for en Listerkommune, som i dag ville fått nærmere 35.000 innbyggere. Problemet med regionen er at ingen kommune peker seg ut som det store lokomotivet.

Blant fordelene ved en kommunesammenslåing i Lister vil ifølge Asplan Viak være at regionen vil få større regional og nasjonal tyngde. Næringsutviklingen ville kunne samordnes og styrkes og kommunale tjenester utføres bedre og billigere.

— For Flekkefjord vil et enda tettere samarbeid med nabokommunene Sirdal, Kvinesdal og Lund i Rogaland være mer naturlig enn å bli en del av en stor Listerkommune, sier Reidar Gausdal.

Den omfattende veibyggingen på E 39 og Listerpakken vil ifølge Asplan Viak kunne gjøre det enklere å slå sammen kommunene i Listerregionen om noen år.

Asplan Viak utredet også en modell med Lister som samkommune. Det vil si at kommunene består, men inngår et forpliktende samarbeid med et felles politisk styringsorgan med beslutningsmyndighet. Modellen ble av Asplan Viak for Lister vurdert som enda mindre tjenlig enn en kommunesammenslåing. Argumentene mot er at samkommunen ville bli udemokratisk, fungere som et fjerde forvaltningsnivå, skape a- og b-politikere og at lokal kompetanse kan gå tapt.

TORBJØRN WITZØE