KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke forstå hvorfor de vil legge ned forbud mot riding i Jegersberg, sier en provosert Trond Mellemstrand. Han startet rideskolen Hestemannen A/S i august, og holder til i Jegersberg-området. Hvis parkvesenet får det som de vil, betyr det at Mellemstrand vil miste et populært turområde som han gjerne benytter seg av med sine rideskole-elever.

Svein Erik Olsen, leder i Kristiansands Cykleklubb synes det er dumt hvis det kommer et rideforbud.

— Jeg synes det er synd hvis de ikke skal få ri i Jegersberg mer. Jegersberg er et allment friområde, og jeg synes folk skal få lov til å drive med sin sport der oppe, mener Olsen.

— Bruken av friluftsområdene har over tid endret seg. De reglene som nå gjelder, daterer seg vel tilbake til slutten av 1970-tallet. Derfor synes vi nå tiden er moden for en oppdatering og forenkling. Vi ser behovet for å justere de eksisterende reglene for at de skal passe til tidens bruk, forteller Trond Johanson, naturforvalter i Parkvesenet.

Teltforbud

Parkvesenet foreslår flere endringer i hva Kristiansand befolkning får lov til å gjøre på friområdene. Blant annet ønsker de å innføre forbud mot å telte i Jegersberg, Baneheia, på Odderøya og flere andre steder. På den annen side skal vi i fremtiden få lov til å telte to netter istedenfor bare en, blant annet på Stokken.

Men han tror ikke folk vil merke så mye til endringene.

— Vi tror ikke de vil merke endringene så mye med det første. Men det vil gi oss et lovverk som gjør at vi kan gripe inn dersom det skulle bli problemer, mener han.

I følge Johanson kommer forslaget om rideforbud i Jegersberg og Baneheia etter klager fra turgåere. Parkvesenet har også mottatt klager på sykler, men det vil de ikke forby.

— Er det ikke urettferdig at dere vil legge ned forbud mot hester, mens terrengsyklister i rasende fart kan være like skremmende?

— Sykler er små installasjoner, mens hester er store dyr som kommer i stor fart. Vi får en del telefoner fra publikum som ferdes i disse områdene, som klager på at det kommer hester i stor fart og at de etterlater seg hestemøkk på veiene. Det er på bakgrunn av disse klagene vi velger å foreslå et forbud.

— Men sykler kan også gå fort?

— Jo da, de går fort de og. Men der har føreren 100 prosent kontroll. På en hest har man ikke det. Derfor tror vi det er litt tryggere med sykler enn med hester i Jegersberg.

Plukker opp møkka

Dette er ikke Mellemstrand enig i.

— Hvis han påstår at alle som sykler har full kontroll, så tror jeg han må ta seg en titt på vår ulykkesstatistikk. Jeg tror den er minimal i forhold til antallet ulykker som skjer med sykler. Det finnes selvfølgelig private som også benytter seg av området, men all ridning som skjer gjennom oss foregår i kontrollerte former. Det er alltid turledere med på turene. De leier hestene, pluss at det alltid sitter en rytter på hesteryggen.

— I tillegg er vi veldig nøye på å plukke opp hestemøkka etter oss. Det har vi klare instrukser på.

— Selvfølgelig kan jeg forstå at enkelte kan være skeptiske til hestene, men vi tar alle de hensyn som vi kan for å unngå å skape frykt. Det må jo være mye skumlere med løse hunder som løper rundt der oppe, mener rideskole-eier Mellemstrand.

Olsen i Kristiansands Cykleklubb er lettet over at parkvesenet ikke vil forby dem å sykle i Jegersberg. Men han kan, i likhet med Mellemstrand, ikke se at hester skaper problemer i området.

Katastrofe

— Jeg er selvfølgelig glad for at forbudet ikke gjelder oss. For oss ville det jo vært katastrofe hvis vi ikke fikk lov til å sykle på kommunale turstier. Men jeg kan ikke forstå at det er noen veldig konflikt mellom hestene og turgåere. Hestene er jo langt fra så raske som oss, vi farter rundt mye raskere enn de gjør, mener han.

Saken skal opp i byutviklingsstyret 14. oktober.

— Dette er bare forslag, som politikerne så må velge om de vil slutte seg til. Gjør de det, skal saken ut på høring, og alle skal få sjansen til å si hva de mener. Saken sendes så til bystyret, før den til slutt ender opp hos Fylkesmannen, som gir endelig godkjenning. Vi er veldig interesserte i innspill fra brukerne av disse områdene, sier naturforvalter Trond Johanson.