LONDON: Andre mener Charles bør droppe tanken om å bli konge og overlate tronen til sin eldste sønn.

Kunngjøringen om bryllupet kom fra kontoret til prins Charles i London torsdag.

De to har vært kjærester lenge, og har de siste årene også begynt å vise seg sammen i offisielle sammenhenger.

Bryllupet skal stå fredag 8. april, ifølge den britiske tronarvingens kontor.

Camilla får ikke tittel av dronning når og hvis Charles blir konge.

Hun får i stedet tittelen «Princess Consort», som kan oversettes med «prins-gemalinne». Regjerende britiske kongers koner har tidligere vært omtalt som «Queen Consort».

Den anglikanske kirkens overhode, erkebiskopen av Canterbury Rowan Williams, gir sin velsignelse til tanken om et giftermål. – Jeg håper de to på denne måten kan gi hverandre gjensidig hjelp og støtte, sa han.

Støtte

– Løsningen det nå legges opp til, har min sterke støtte og er i samsvar med den anglikanske kirkens regler om gjengifte. Prinsen av Wales har godtatt disse reglene i egenskap av troende anglikaner og fremtidig overhode for kirken, tilføyde Williams.

Storbritannias statsminister Tony Blair sa torsdag at kunngjøringen om giftermålet er svært gode nyheter. – Jeg og hele regjeringen sender dem våre gratulasjoner og gode ønsker om en lykkelig framtid sammen, sa Blair.

Glad dronning

Dronning Elizabeth og hennes mann prins Philip har gratulert sin sønn og hans kjæreste med bryllupsplanene, meldte BBC torsdag. Dronningen holdt i mange år klar og tydelig avstand til Camilla Parker Bowles.

– Hertugen av Edingburg (prins Philip) og jeg er meget glade for at prinsen av Wales (prins Charles) og fru Parker Bowles skal gifte seg, het det i en uttalelse fra dronningen.

Ifølge den britiske fjernsynskanalen Sky News skal bryllupet stå på det store slottet Windsor Castle vest for London.

Prins Charles er 56 år gammel, mens Camilla Parker Bowles er 58. Charles skilte seg i 1996 fra sin kone prinsesse Diana, som døde i en bilulykke i Paris året etter. Camilla er også fraskilt.

Diana sa selv at Charles’ forhold til Camilla var en av hovedårsakene til den kongelige skilsmissen. I årene etter prinsessens død har tronfølgerens forhold til den to år eldre gamlekjæresten vært tema for endeløse spekulasjoner i britiske medier.

Barn

Camilla var tidligere gift med kavallerioffiseren Andrew Parker Bowles, en av prins Charles’ personlige venner, men paret skilte seg i 1995. Camilla og Andrew fikk to barn, Tom som ble født i 1974 og Laura som kom til verden i 1979. Charles har på sin side to barn fra ekteskapet med Diana, prinsene William (født i 1982) og Harry (født i 1984). Det har vært spekulert på om Charles vil si fra seg tronen og la William bli konge når dronning Elizabeth dør.

Den britiske dronningen fyller 79 år 21. april i år, og har vært Storbritannias og Samveldets overhode siden 1952. Da hun i juni 2002 feiret 50 år på tronen, ble det lagt merke til at Camilla Parker Bowles var innbudt til den offisielle jubileumsfesten.

Delte meninger

Nyheten om at prins Charles skal gifte seg med Camilla Parker Bowles splitter britene. En meningsmåling for London-avisen The Times foretatt før kunngjøringen viste at 32 prosent var for og 29 prosent imot et slikt ekteskap.

Motstanden er spesielt sterk blant eldre kvinner i arbeiderklassen. Yngre menn i høytlønte yrker er derimot svært tilfreds med giftermålet mellom tronarvingen og hans kjæreste, gikk det fram av målingen.

Samtidig stiller nokså mange seg temmelig likegyldig til de kongelige bryllupsplanene, framgikk det av målingen i The Times. Den ble foretatt sist fredag og søndag, altså flere dager før kunngjøringen om at Charles og Camilla skal gifte seg.

– Lykke til og de beste ønsker, skriver en av innsenderne på en debattside som BBC har lagt ut på nettet.

– Det er på tide. For Guds skyld, la dem komme seg videre. Og hvorfor i all verden skulle han abdisere? For noe tull! Lykke til, skriver signaturen Paul fra Chatham (©NTB)