KRISTIANSAND: — Man trenger ikke kunne så mye teknisk om data, internett og mobiltelefoner. Det handler mest om å vise en positiv interesse og å kunne snakke sammen om det som skjer ved hjelp av de nye mediene, sa rektor Tore Haus på Presteheia skole, da skolen i går kveld arrangerte «holdningskurs» for foreldre.

— Vi må som foreldre sette oss i førersetet og ikke være likegyldige til ungenes bruk av internett, chatting og msn, sa styreleder Erik Dale.

Ole Christian Askevold, som jobber i it-avdelingen i Kristiansand kommune, ga de 120 fremmøtte en kort innføring i hva msn (Microsoft Messenger) er og hva kommunikasjonsprogrammet kan brukes til.

Askevold ba foreldrene forholde seg til noen tommelfingerregler for bruk av msn. Det viktigste er å tenke sikkerhet:

Opprett logg på pc'en. Der lagres alt som skrives og mottas. Gir mulighet for å spore tilbake hvis det skulle være behov for det.

Gi aldri passordet til noen. Ikke engang til dine beste venner.

Aldri oppgi identitet, telefonnummer eller adresse til ukjente personer på nettet.

Send aldri bilde til andre dersom du ikke er helt sikker på hvem du prater med på nettet.

Dersom det gjøres avtale om å møte noen i virkeligheten, skal det skje under tilsyn av voksne.

De to første punktene ble gjenstand for mest diskusjon på foreldremøtet. Spørsmålet om å ha en tilgjengelig logg ble diskutert ut fra om det ville være å snoke i ungenes private sfære.

Både Askevold og psykolog Mogens Christensen sa at foreldre fort mister interessen for loggen, men at den er viktig å ha dersom det skulle oppstå situasjoner der det er nødvendig å gå tilbake.

— Dessuten har det en dempende effekt på ungene når de vet at foreldrene har muligheten for å gå tilbake i loggen og sjekke, sa Christensen.

Ole Christian Askevold sa at rett nok kan en logg slettes, men et eller annet sted dypt inne i datamaskinen finnes sporene likevel.

— Det er viktig for ungene å vite at msn og internett er en arena som ikke bare er for dem, men at det kan dukke opp voksne der også. Da modererer de seg, sa Christensen.

I diskusjonen etter innledningen dreide det seg mye om å få kontroll eller innblikk i barnas bruk av internett. En far fortalte at han hadde inngått en avtale med sin sønn da 14-åringen ville ha ny og kraftigere pc. Maskinen skal stå i stua, slik at den er «offentlig» og far skal kjenne passordet til msn.

— Slike avtaler må gjøres før den nye maskinen er kommet i hus. Etterpå er det for sent, sa faren.

Svært mange har fri tilgang til bruk av pc og internett etter skoletid mens foreldrene fortsatt er på jobb. En lærer anbefalte at internettbruken ble regulert ved at ungene måtte ha foreldrenes tillatelse til å gå ut på nettet. Det kan gjøres ved at bare foreldrene har mulighet til å logge seg på internett.

terje.andersen@fedrelandsvennen.no