MANDAL: — Jeg har fått rakettsalget fullstendig i halsen. Konsekvensene av fyrverkeriet, med husbranner, skader på mennesker og verst av alt tap av menneskeliv, gjør at jeg ikke lenger vil selge dette, sier daglig leder av Malingsbutikken i Mandal, Egil Johanssen.

Med en slik holdning taper han rundt 200.000 kroner i omsetning på raketter denne romjulen. 60.000 kroner er ren nettoinntekt, som er svært mye penger for malerbutikken.

Frelsesarmeen

Men det bryr han seg ikke om lenger. I stedet oppfordrer han kundene sine til å gi fyrverkeripengene til Frelsesarmeen. En egen bøsse står nå i butikken.

Johanssen har solgt raketter i sju år, og han har solgt stadig mer. - Men jeg fikk det mer og mer dårlig med dette salget. Hva om vi solgte raketter som forårsaket brann og skader på mennesker? Nei, nå ville jeg ikke mer, sier han.

Reaksjoner

Han forteller at han har møtt sterke reaksjoner hos to av rakettleverandørene som ikke hadde noe sans for at han ikke ville ta inn varene.

— Men det bryr jeg meg ikke om. Mer viktig er all den positive responsen fra kundene, sier Johanssen.

Han forteller om halvert omsetning på raketter for to år siden da folk heller sendte pengene til tsunami-ofrene. - Det fikk kanskje folk til å tenke over hvor vanvittig fyrverkeri egentlig er, sier Egil Johanssen.

Flott initiativ

Leder for Frelsesarmeen i Mandal, Anders Skoland, synes dette er et flott initiativ.

— Vi tar imot alle bidrag som vil bli brukt til velferdsarbeidet vårt her i byen, sier han.

FAKTA

  • Rundt 250 millioner kr blir brukt på fyrverkeri i Norge.

  • I fjor ble 153 personer skadet og 38 bygninger ødelagt av raketter.

  • Bygningene kostet alene 6,5 millioner kroner å reparere.