kristiansand:

— Vi har sjekket og kommet frem til at dette er det største beslaget i verden når det gjelder smugling innvendig i kroppen, bekrefter Helge Breilid, kontorsjef ved Tollregion Sør-Norge.

Tidligere ble det meste av narkotikaen til Sørlandet smuglet via danskeferja. Nå gjøres de største beslagene på Kjevik lufthavn. Men ikke så sjokkerende som tilfellet i mai i år, som nå altså er verdensrekordnotert. Tollerne på Kjevik lufthavn stoppet en 27 år gammel nigerianer som hadde svelget hele 1,6 kilo kokain. Narkotikaen var delt opp i 160 ampuller.

— Tidligere år har det meste av narkotikabeslagene vært på danskeferja, mens i 2004 har vi gjort de største beslagene på Kjevik. Opprettelsen av flyruten til Amsterdam har gjort at vi fokuserer ekstra mye på Kjevik, forklarer kontorsjef Breilid.

I går ble Tollvesenets beslagstatistikk for 2004 offentliggjort. Den viser at på landsbasis er beslaget femdoblet i forhold til 2003. I Kristiansand har det ikke vært de store hasjbeslagene, mens hardere stoffer har vært mer fremtredende.

— Vi ser helt klart at det blir tatt mange store partier i utlandet som er ment for vår landsdel, sier Breilid. Han legger til at spesielt på broen mellom København og Malmø blir det til stadighet beslaglagt store partier med Sørlandet som «mottakeradresse».

CHRISTIAN THORKILDSEN