KRISTIANSAND: — Både i Flødevigen i Arendal og i Flekkefjord er det påvist gift i blåskjellene. Derfor bør folk være litt forsiktige med å spise blåskjell fra disse stedene. Men ved uttaket i Mandal derimot, er blåskjellene giftfrie, så der kan de trygt spise dem, forteller Solveig Jore, veterinær i Mattilsynet i Aust-Agder.Hver sommer lemper skalldyrglade nordmenn innpå haugevis av blåskjell, men det er ikke alltid det er like trygt. I den siste varslingen fra Mattilsynet anbefaler de at blåskjell fra Arendal og Flekkefjord inntas «med måte».- Med måte betyr at de bør ikke spise mer enn 15-20 mellomstore skjell. Det er påvist at det er 144 milligram dsp-gift (Diarrhetic Shellfish Syndrome) i blåskjellene fra disse to uttakene. Dersom man holder seg under 20 skjell, vil man ikke merke noe til giften. Spiser man flere skjell vil man nok merke at man blir uvel og syk, forklarer Jore.I følge Jore er det ikke uvanlig at det dukker opp giftige blåskjell i løpet av sommeren.- Det kommer an på algene i områdene hvor blåskjellene dyrkes, men det er ikke uvanlig at vi finner gift i blåskjellene noen steder i landet.- Hva skal man gjøre hvis man blir syke etter å ha spist blåskjell?- Hvis man kjøper på restauranter og slikt, så er de allerede kontrollert av Mattilsynet, så de bør være trygge. Hvis noen derimot mener de blir syke etter at de har spist blåskjell på restaurant bør de absolutt kontakte Mattilsynet og si ifra. Når det gjelder blåskjell de selv plukker er det ikke så mye vi kan gjøre, så da bør de bare kontakte legen sin og få hjelp og behandling, anbefaler Jore.