KRISTIANSAND: Når noen har reist inn til landet på visum, så er visumet gitt under forutsetning om at vedkommende skal reise ut av landet igjen. Det kan dispenseres fra underholdskravet, men det gjøres ikke i de tilfellene hvor vedkommende har giftet seg på besøksvisum i Norge, sier Christine Wilberg Poulsson til Fædrelandsvennen.

Poulsson er fungerende underdirektør i UDI. Hun ønsker ikke å uttale seg om den konkrete saken som gjelder Helge Finne og Lih Chyun Tok, men er villig til å uttale seg på vegne av direktoratet på generelt grunnlag.

I brevet til Finne og Tok står det at minimumskravet til underhold er 161.000 kroner. Denne satsen er oppjustert nylig og Poulsson kan ikke kommentere dette, da det ville være å kommentere den aktuelle enkeltsaken.

Er minimumskravet til underhold oppfylt blir saken behandlet lokalt av politiet og slipper veien innom UDI.

— Er det da for en formalitet å regne?

— Nei, det som kreves da er selve søknaden, vigselsattest, dokumentasjon på bolig og dokumentasjon på at underholdskravet er oppfylt, sier Poulsson.

— Til tross for at Finne, som er student, har tjent under kravet til underhold har paret klart seg uten støtte fra det offentlige. Burde ikke det tas hensyn til?

— Underholdskravet er absolutt. Om de har klart seg er ikke vurderingstema, sier Poulsson.

— Hva med et par som gifter seg i utlandet?

  • Hovedregelen er at en utlending som gifter seg med en nordmann skal søke familiegjenforening fra utlandet. Da kan det dispenseres fra underholdskravet gitt at de som søker er over 23 år, sier Poulsson.

— Hva om de skiller seg og gifter seg på nytt i Singapore?

— Det synes jeg er et hypotetisk spørsmål som jeg ikke ønsker å kommentere, svarer Poulsson.

Helge og Lih er frustrert over at behandlingstiden har trukket ut over ett år. Det får de forståelse for i UDI.

— Det er beklagelig. Nytt datasystem og lite ressurser har bidratt til at behandlingstiden er blitt utvidet. Ti til 13 måneder er for lenge å vente. Vi jobber kontinuerlig med å redusere saksbehandlingstiden, sier Poulsson.

— Hvorfor er det så vanskelig å få midlertidig arbeidstillatelse?

— For å behandle en slik søknad må en gå nesten like grundig til verks som med den andre søknaden. Dermed blir det nesten en realitetsbehandling av den aktuelle søknaden og det har vi dessverre ikke ressurser til i alle sakene, sier Poulsson.

christian.stavik@fedrelandsvennen.no