ARENDAL: — Direktørene har demonstrert holdninger som ikke tjener dem selv, helsevesenet eller Helse Sør til ære. Derfor er det heller ikke grunnlag for å hevde at tilliten er gjenopprettet, sier Bryn Jensen til Fædrelandsvennen. Hun er mangeårig talskvinne for Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri (LPP) i Aust-Agder.

Dette sier hun på bakgrunn av de siste dagers hendelser der flere av direktørene i Helse Sør har sagt fra seg gullpensjonene. Det har skjedd etter sterk kritikk fra Helse Sørs styreleder Erling Valvik og konstituert direktør Asbjørn Hofsli.

Blant andre har styreleder for Sørlandet sykehus, Marit Lund Hamkoll, sagt fra seg sin gullpensjon på 792.000 kroner. Lund Hamkoll er viseadministrerende direktør i Helse Sør.

Berit Bryn Jensen mener direktørene ombestemte seg for sent i pensjonssaken.

— De ga seg ikke frivillig. Erling Valvik og Asbjørn Hofsli måtte slå i bordet med trusler for at direktørene med de gullkantede pensjonsavtalene skulle forstå hvor landet ligger. Først da godtok de offentlig tjenestepensjon på 450.000 kroner, sier hun.

Om gullpensjonene sier Bryn Jensen:

— Pensjonene som Steinar Stokke og Marit Lund Hamkoll gavmildt delte ut til seg selv og andre ved opprettelsen av Helse Sør, var en grådig, uakseptabel overprising av egen innsats, betalt av samfunnet, av oss andre.

Bryn Jensen mener kulturen rundt innføringen av gullpensjonene bør få følger.

— Det er sterkt ønskelig at ukulturens fanebærere blir holdt til ansvar. Direktører som har utmerket seg ved utholdende motstand mot sunn prisfastsettelse av seg selv, er uegnet til å lede helsevesenet til fellesskapets beste. La dem gå - uten plaster, sier Bryn Jensen.

valerie.kubens@fedrelandsvennen.no