Videohenvisning på slutten av artikkelen

VENNESLA: — Hvorfor ikke lage en badepark like ved sentrum. Dere kan bruke overskuddsvarme fra industrien og ha varmt vann i bassenget hele vinteren, sa Lars Nordbye Jørstad fra Snøhetta da han tirsdag presenterte arkitektsfirmaets ideer for politiker og befolkning i Vennesla.

Vennesla kommune har bedt arkitektfirmaet komme med forslag til hvordan kommunen kan utnytte området rundt Otra og Venneslafjorden. I dag er store deler av området både privatisert og utilgjengelig

— Venndølene har snudd ryggen til elva og vil ikke ha noe med den å gjøre. Det er en trend som må snus, sa Jørstad da han la fram ideene.

Lakseheis

Snøhetta foreslår blant annet at det blir laget en elvepromenade som skal gå forbi både Vigeland Brug og de private eiendommene i Venneslafjordens strandsone.

— Elvepromenaden må gå helt fra kommunegrensa og opp til Røyknes, sa Knut Bjørgum fra Snøhetta.

Det gamle kravet om laksetrapp er også med i Snøhettas planer. Det vil si, Snøhetta mener helt seriøst at laksen i stedet kan ta heis forbi Helvetesfossen.

— Det er fullt mulig, og slike heiser eksisterer faktisk flere steder i verden i dag. Reber Schindler Heis ligger her, og de kan jo lage heisen. Hadde ikke det vært en god markedsføring, sa Jørstad da han presenterte planene for kommunens administrasjon.

Forslaget ble møtt med applaus under folkemøtet samme kveld. Der oppfordret Snøhetta Vennesla til å ha det mer moro.

— Vennesla trenger seriøse moroplaner, sa Knut Bjørgum under folkemøtet.

I tillegg til lakseheis foreslår de lysinstallasjoner langs vassdraget, og Vennesla blir oppfordret til å satse på elvefestivalen. Siden mars har Snøhetta jobbet med planene. Budskapet til venndølene er kort oppsummert at strandsonen må bli mer tilgjengelig.

— Vennesla har en stor utfordring når det gjelder å rydde opp i strandsonen og sikre bedre tilgjengelighet, sa Jørstad.

Stygge boligområder

Ikke alle områdene i Vennesla imponerer det velrenommerte arkitektfirmaet. Kommunens ledelse fikk klar beskjed om at de ikke har vært spesielt heldige med måten de har bygd ut enkelte boligområder.

— På Heptekjerr har dere bygd slik at horisontlinjen blir brutt. Det ser ikke bra ut. Det er sikkert bra utsikt for dem som bor på toppen, men det er ikke fint for alle de tusen som skal se på, sa Jørstad.

Og fortsatte:

— Noen grunnregler har dere syndet mot.

Han gremmet seg blant annet over sentrum som er fullstendig avsondret fra elva på grunn av hovedveien som går forbi.

— Ja, den skulle aldri ha vært der, samtykket ordfører Torhild Bransdal.

Planene fra Snøhetta skal brukes av Vennesla kommune når de skal legge planer for området rundt fjorden og elva. Enkelte av planene handler sannsynligvis i kommuneplanen som Vennesla nå går i gang med.

SE REPORTASJEN FRA TV SØR

Du må ha Windows Media Player for å se bildene.Programmet kan hentes hos Microsoft

TVSørs reportasje med ISDN

TVSørs reportasje med bredbånd