KRISTIANSAND: — Det hadde vært mye lettere dersom vi hadde tatt platene rett i fra taket i stedet for at de ble gravd ned og opp igjen, sier Jarle Aagesen og Erik Høgeli fra ingeniørvesenets rørleggerverksted.

Ikledd "månedrakter" og friskluftmasker jobbet de sertifiserte medarbeiderne med å pakke de asbestholdige eternittplatene. Asbesten blir pakket i 0,2 millimeter tykk plastikk og deretter levert som spesialavfall.

Det var på lørdag at Fædrelandsvennen skrev om entreprenør Aksel Klungland som dumpet de giftige platene i et hull i bakken og dekket over med jord. Klungland fortalte til Fædrelandsvennen at han gravde ned platene fordi han ikke visste hvordan han skulle håndtere materialet.

– Da jeg forsto at det dreide seg om asbestplater ble jeg usikker på hvordan jeg skulle håndtere dem. Jeg valgte da å grave ned platene 20-30 centimeter, for deretter å dekke over med jord, innrømmet Klungland overfor Fædrelandsvennen.

Klungland understreket samtidig at han ikke synes nedgravingen var kritikkverdig, og at det er for mye hysteri knyttet til asbesthåndtering.

– Jeg synes det er mye hysteri om asbest. Jeg har jobbet med asbest i mange år tidligere. Den gang skar vi i det med sirkelsag så støvet føk. Vi er blitt gamle vi og. Alle vannledningene i Kristiansand er av asbest. Da kan det ikke være så farlig å grave det ned. Dessuten betaler ikke jeg tømmingsavgift, det gjør kommunen. Så jeg har ikke tenkt økonomi når jeg gjorde det på denne måten, sa Klungland.

Men mandag bar kommunens håndtering preg av at de tar asbestdumpingen på alvor.

— Nå finsorterer vi jorda og rydder opp alt det vi ser. Når det har regnet litt drar vi ut igjen for å se om vi har fått med oss alt, sier Høgeli.