KRISTIANSAND:

Hun er elevrådsleder på Grim ungdomsskole, der ideen om skoleuniform allerede har vært diskutert.

— Det er en kjent sak at klespresset kan være sterkt og at enkelte elever mobbes fordi de ikke har siste mote, sier hun.

Også andre ungdommer støtter utspillet om rimelig collegegenser og olabukser som uniform.

— Kult! Det hadde vært fint hvis alle gikk med det samme. Da hadde vi sluppet klespress, sier 10.-klassingen Joakim Løschbrandt.

Han er elevrådsleder ved Møvig skole i Vågsbygd.

I går ettermiddag øvde han sammen med klassekameratene og bandmedlemmene Eirik Trondsen og Kjetil Haddeland hjemme i garasjen i Vågsbygd. Og alle tre synes forslaget om skoleuniform kan ha noe for seg.

— I dag er det mange som stresser mye med hva de skal ha på seg på skolen. Alt det hadde de sluppet hvis alle måtte gå med det samme, mener Eirik Trondsen.

Joakim Løschbrandt mener det kunne vært en enkel ordning med olabukser og en collegegenser, selv om han aller helst hadde sett en skikkelig uniform.

— En sånn helt gjennomført ordning hadde vært det beste.

Han tror det er mange elever i dag som ikke har råd til å skaffe seg de mest moderne klærne.

— Mange vil gjerne gå med samme klær som de kuleste, men det er ofte dyrt tøy. Det ville sikkert blitt mindre krangling hvis alle måtte gå med det samme, sier Løschbrandt.

To jenter i skolegården utenfor Fiskå ungdomsskole i Vågsbygd, kalte på sin side i går ettermiddag forslaget for «latterlig».

— Vi er jo i 2005. Alle kan jo ikke være like, det blir for gammeldags, mente de to som ikke ville ha navn eller bilde i avisen.

Elevrådslederen ved Møvig tror oppfatningen blant elevene er delt.

— Noen synes det ville være veldig praktisk, mens andre helst vil gå med sine egne klær. Jeg vil tro stemningen er sånn 50/50, sier Løschbrandt.

Vidar.udjus@fvn.no