ARENDAL— Vi synes det er naturlig å lage et arrangement, Sandemose bodde her i fylket i nesten 20 år, sier bibliotekkonsulent Ingebjørg Aagre. Så vidt hun vet er dette det eneste Sandemose-arrangementet av noen størrelse her i landet. Seminaret, arrangeres i full forståelse med Risør, der Sandemose bodde. I Danmark har det vært flere store markeringer av jubileet tidligere i år.Leseren

— Alle foreleserne har vært veldig positive, og vi har bedt dem tenke på den alminnelige leser, ikke på fagfolk, sier Aagre. Forfatteren Espen Haavardsholm har skrevet «Mannen fra Jante», og innleder seminaret på Arendal bibliotek. Deretter kommer professor Jorunn Hareide fra Universitetet i Oslo. Hun snakker om linjer og særtrekk i Aksel Sandemoses forfatterskap og Aksel Sandemose som kriminalforfatter. Vår lokale Sandemose-kjenner, Thorleif Skjævesland fra Risør, vil fortelle om naturelskeren Aksel Sandemose og livet på Kjørkelvik. Det vil også bli opplesning av Sandemoses brev fra Kjørkelvik, slik at seminardeltagerne kan komme i den rette stemning. Seminaret avsluttes med dr. philos Yngvar Ustvedt der han viser klipp fra et av de få Tv-intervjuene som er gjort med Sandemose.Biblioteket i Arendal vil også vise en billedutstilling om Sandemoses liv som er laget av Morsø folkebibliotek i anledning 100-års jubileet. Utstillingen finnes også på Internett www.sandemose.dk«Misery Harbour»

Som en del av seminaret blir det også filmkveld fredag med den nye Sandemose-filmen «Misery Harbour». Etter forestillingen på Saga kino blir det innledning om filmen ved forfatter Espen Haavardsholm på biblioteket. Takket være Sandemose-seminaret greide kinosjefen i Arendal greide å skaffe filmen selv om kinoen ikke var tildelt norgespremi¿re i første omgang.