Det er avgitt totalt 452.702 forhåndsstemmer til stortingsvalget, om lag 52.214 færre enn ved valget for fire år siden. Siste tall fra dataselskapet ErgoGroup viser at 235.384 kvinner og 217.318 menn har avgitt sin forhåndsstemme. Av disse har 8.209 stemt fra utlandet.

Bjørklund, som er tilknyttet Institutt for samfunnsforskning (ISF), forklarer fallet i tallet på forhåndsstemmer med at tilgjengeligheten til valglokalene er blitt dårligere. I kommunene kan ikke velgerne avgi forhåndsstemmer fra sitt lokale postkontor, slik de kunne i 2001. – Det vi så når postordningen ble innført, var at forhåndsstemmingen gikk opp. Det var langt lettere for folk å forhåndsstemme for fire år siden, når de kunne stemme fra sitt lokale postkontor, sier han til NTB.

Tidligere har det vært en overvekt av borgerlige stemmer blant dem avlagt på forhånd. I dag er de sosiale mønstrene til dels oppløst, og det er ifølge MMI sine undersøkelser tilnærmet dødt løp mellom de borgerlige og de rødgrønne når det gjelder forhåndsstemmer.