OSLO: Kostnaden for en norsk-svensk gassrørledning fra Kårstø vil bli minst 9 milliarder kroner, ifølge en rapport som olje— og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) fikk overlevert torsdag av det statlige selskapet Gassco. Det er ikke forutsatt at det skal bygges gasskraftverk i Grenland. Gassen skal blant annet brukes som råstoff for industrien og som direkte energikilde.

En gruppe som består av industri- og energiselskaper og kommuner skal videreføre arbeidet med Grenlandsrøret, med sikte på en konkret beslutning neste år.

– Det er gledelig at man nå har kommet ett skritt videre med røret til Grenland. Dette markerer oppstarten av en ny fase der industrien selv er eiere av prosjektet, sier Enoksen.

Prosessen med å legge gassrør inn Trondheimsfjorden skal ikke videreføres nå. Dette røret er ikke lønnsomt uten at det bygges gasskraftverk i Skogn, og disse planene er lagt på vent.

Bellona-leder Frederic Hauge etterlyser en beregning av hva kostnadene ved økte CO2-utslipp betyr for lønnsomheten i en gassrørledning.

– Det er utrolig at de ikke sier ett ord om kjøp av CO2-kvoter, som vil fordyre prosjektet kraftig.