OSLO: Antall sysselsatte økte med 14.000 eller 0,6 prosent i fjor. Polakker og litauere utgjorde den største gruppen sysselsatte fra de nye EU-landene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).Størst økning i antall sysselsatte hadde Vest-Agder, der veksten var 2,1 prosent eller 1.500 fra 4. kvartal 2003 til 4. kvartal 2004. Deretter følger Hedmark og Rogaland med henholdsvis 1,8 og 1,6 prosent økning.

Sogn og Fjordane hadde størst nedgang i sysselsettingen – 1,0 prosent eller 500 sysselsatte.

Nedgang i sysselsettingen var foruten i Sogn og Fjordane også registrert i Oslo, Østfold, Oppland, Nordland og Troms.

Tjenestevekst

Alle fylkene hadde sysselsettingsvekst i tjenesteytende næringer. Størst vekst hadde Hedmark med 2,9 prosent. Også Aust-Agder, Vest-Agder, Nord-Trøndelag, Rogaland og Finnmark hadde en økning på over 2 prosent.

Veksten kom særlig innenfor varehandel, hotell— og restaurantvirksomhet og forretningsmessig tjenesteyting. Alle fylkene hadde en økning i disse næringene, med unntak av Oslo og Sogn og Fjordane, som hadde nedgang innenfor forretningsmessig tjenesteyting.

I transport og kommunikasjon og finansiell tjenesteyting opplevde de fleste fylkene en nedgang.

Sekundær og primær

Vestfold, Vest-Agder, Rogaland og Nord-Trøndelag var de eneste fylkene med økning i sekundærnæringene. Oppgangen var størst i Vest-Agder og Rogaland, begge med 1,3 prosent.

Det var industrien som bidro til økningene i Vestfold og Vest-Agder, mens det i Rogaland og Nord-Trøndelag var bygge- og anleggsvirksomheten.

I primærnæringene var det nedgang i alle fylkene. Størst var nedgangen i Sogn og Fjordane og Vest-Agder, med henholdsvis 9,8 og 7,8 prosent. Telemark hadde lavest nedgang med 0,4 prosent.

Nye EU-land

Lønnstakere fra de nye EU-landene som ikke er registrert bosatt her i landet, utgjør en svært liten av andel – 0,14 prosent – av dem som defineres som sysselsatte i den ordinære sysselsettingsstatistikken i 4. kvartal 2004. De sto imidlertid for drøyt halvparten av veksten i gruppen «ikke registrert bosatt».

De fleste kom fra Polen (66,7 prosent) og Litauen (23,2 prosent).

Også blant dem som er registrert bosatt i Norge har det vært en relativt sterk vekst i sysselsatte personer med bakgrunn fra de nye EU-landene.

Ser man på kategoriene registrert bosatt og ikke registrert bosatt under ett – 10 843 personer – utgjorde andelen med bakgrunn fra nye EU-land om lag 0,48 prosent av alle sysselsatte. De fleste av disse kom til Norge før EU-utvidelsen 1. mai 2004. (©NTB)