VALLE: Lørdag morgen spanderte handelsstanden frokost på alle som hadde lyst i Valle sentrum. Deretter gikk det slag i slag med taler, åpning av miljøgaten, sang og musikk og avduking av Valles nyeste attraksjon — en gedigen fontene i Lillesand-stein med Valles kommunevåpen som bakgrunn for vannspruten.

Fontenen er plassert rett foran Valle menighetshus. Dermed dominerer ikke lenger et stort, lysende plastkors innkjøringen til Valle sentrum fra nordvest.

Likevel er det en synd å si at det gamle menighetshuset står i stil til nyvinningene i Valle sentrum. Arkitektonisk henger dette ikke sammen med de nye omgivelsene.

Koordinator og kontaktperson for utviklingen av Valle sentrum, sølvsmed Ørnulf Hasla, er enig i det.

— Men nå er menighetshuset til salgs for én million kroner. Det fortalte sogneprest Theis Salvesen meg. Menigheten vil heller bygge et nytt flerbrukshus nede ved kirka, sier Hasla.

Hver helg framover sommeren igjennom vil det være underholdning i Valle sentrum.

Antall parkeringsplasser i handlegaten er redusert med tre, og plassene har blitt trangere trangere, men det ser ikke Hasla på som noe problem.

— Nå får folk i Setesdal bli litt urbane og parkere som i byen, sier han. Dessuten viser Hasla til at det er flust med parkeringsplasser under 100 meter fra miljøgata.

Gjennom syv arbeidsmåneder har de lokale utviklerne av Valle sentrum og Randesund Planteskole hatt en svært god dialog, forteller Ørnulf Hasla om det internasjonale teamet som har lagt brostein, murt opp steinmurer, plantet trær og blomster - og laget fonten.

— Vi har vært gjennom en prosess med påholden penn der Statens Vegvesen har stilt strenge krav til gang- og sykkelsti, fartsdumper, veidekke, oppstramming av sentrum med videre, sier Hasla.

Nå er det blant annet blitt egen parkeringsplass for busser, bobiler og biler med hengere midt i Valle sentrum.

— Tidligere var trafikkforholdene i Valle sentrum kaotisk. Det håper vi det blir en slutt på nå. Dessuten er Valle sentrum blitt et pent og enda triveligere sted å være, sier Ørnulf Hasla på vegne av handelsstanden på stedet.

Opprustingen av Valle sentrum har kostet om lag fire millioner kroner.

johs.bjorkeli@fedrelandsvennen.no