Kristiansand: Den 17 år gamle barnevernsgutten, ble tidligere i vinter dømt til fengselsstraff i ett år og åtte måneder, derav ett år og to måneder betinget, for en rekke straffbare forhold, blant annet et bussran.

Retten legger til grunn at barnevernsgutten ble hentet at to kvinnelig ansatte fra barnevernsinstitusjonen Furuly hos politiet i Kristiansand torsdag 16. september. De tre var på vei tilbake til Mandal da 17-åringen reagerte.

Retten skriver at «tiltalte har erkjent, hvilket retten legger til grunn, at under bilturen oppsto det en diskusjon mellom ham og føreren av bilen. Det er på det rene at tiltalte, som ble mer og mer hissig/utagerende, dyttet/slo til fornærmede to ganger i hodet fordi tiltalte, iht. egen forklaring, dels ville påkalle hennes oppmerksomhet og dels understreke sin misnøye med hennes svar.

«Jeg skal drepe dere»

Tiltalte har videre erkjent at han, mens bilen fortsatt var i bevegelse, plutselig og uten forvarsel, dro i bilens håndbrekk, mens han uttalte noe i retning av ”jeg skal drepe dere”. Tiltaltes bruk av håndbrekket medførte at føreren mistet kontrollen på bilen som støtte inn i autovernet/rekkverket. Det oppsto ingen personskader. Tiltaltes erkjennelse understøttes av sammenfallende forklaringer fra de to fornærmede.

Retten legger videre til grunn, på bakgrunn av sammenfallende forklaringer fra de to fornærmede, at tiltalte etter sammenstøtet sa, henvendt til dem, mens han pekte ned i veggrøften;( …) der skulle dere ha ligget nå, og det skulle jeg også.

Situasjonen løste seg opp ved at tiltalte, uten lov, dro fra stedet i en passerende buss. Tiltalte ble pågrepet på Tangvall i Søgne av politiet kort tid etter samme kveld».

Retten har frifunnet gutten for å ha kommet med drapstrusler mot en ansatt på Furuly dagen etterpå ut fra bevissituasjonen.

Straffeutmålingen

Det interessante ved dommen i Kristiansand tingrett er straffeutmålingen, fordi de to meddommerne har kommet i flertall. Retten bemerker at 17-åringen er dømt fire ganger tidligere, og at dette er straffeskjerpende. Også de forhold han er dømt for er alvorlige, og at truslene har ført til ettervirkninger for de fornærmede. Samtidig har retten lagt vekt på at barnevernsgutten er inne i en positiv, personlig utvikling i forhold til rus og arbeid.

Domstolen har også merket seg at det i forhold til nyere rettspraksis bare skal brukes fengselsstraff når dette er tvingende nødvendig.

De to meddommerne, Vegard Øksendal Haaland og Ina Insam, mener at «i og med at tiltalte, etter det opplyste, er inne i en positiv utvikling med en rusfri tilværelse, og at hans hverdag er fylt med positive tiltak (arbeid), bør fengselsstraff unngås. Fengselsstraff vil bringe tiltalte inn i et uheldig miljø som vil kunne virke skadelig på den positive utviklingen tiltalte er i nå. Flertallet ber også Kriminalomsorgen vurdere om samfunnsstraffen kan avtjenes med slik tiltak som tiltalte nå trives med og har avfunnet seg med.

Når det gjelder samfunnsstraffens lengde, finner flertallet at denne passende kan settes til 70 timer med en gjennomføringstid på 120 dager, og med en subsidiær fengselsstraff på 60 dager.

Fengselsstraff

Mindretallet, tingrettsdommer Per Refsalen, er av den oppfatningen at tiltalte skal idømmes en fengselsstraff.

I motsetning til flertallet mener mindretallet at bruk av fengsel er nødvendig overfor tiltalte. Han har lagt for dagen en betydelig kriminell aktivitet trass i sin unge alder. Han har av samfunnet fått en rekke muligheter til å gjøre opp for seg ved å ha blitt idømt samfunnsstraff, men har likevel ikke vist vedvarende vilje/evne til å endre adferd.

Mindretallet ser derfor ingen andre muligheter enn bruk av fengselsstraff.

Når det gjelder straffens lengde, mener mindretallet at en passende straff ville ha vært fengsel i 60 dager hvorav 30 dager gjøres betinget med en prøvetid på 2 år.

Retten konkluderer etter dette med at tiltalte skal idømmes samfunnsstraff på 70 timer med en gjennomføringstid på 120 dager og en subsidiær fengselsstraff på 60 dager».